SGP en DENK clashen over invloed van islam in Nederland

31 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: Screenshot NPO

In een manifest schrijft SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij dat hij zich wil verzetten tegen de groeiende invloed van de islam. DENK-voorman Tunahan Kuzu vindt dat de SGP zich schuldig maakt aan islamofobie.

De islam groeit in Nederland en dat is geen verrijking van de samenleving. Dat stelt de SGP in een manifest dat dinsdag werd gepubliceerd. ‘Integendeel, er zijn zorgen over de gebrekkige integratie van asielzoekers met een islamitische achtergrond. En de voorbeelden dat de islamitische cultuur zich vaak moeizaam verhoudt met de rechtsstaat stapelen zich op,’ schrijft de christelijke partij. ‘We hebben onze handen vol aan het gif van de radicale islam,’ voegt lijsttrekker Van der Staaij toe.

Minder moslimmigranten, geen minaretten
Het christendom zou daardoor aan invloed inboeten. SGP vergelijkt ‘het liefdesgebod van Jezus Christus’ met ‘het geweldsgebruik van Mohammed’. ‘Het islamitisch terrorisme wordt in veel Europese steden indringend gevoeld. Buurtgenoten blijken vatbaar voor giftig antisemitisme of worden geronseld voor de jihadistische strijd in Syrië en Irak.’ Nederlanders hebben daar terecht zorgen over, vindt de partij, en het is aan de politiek om in te grijpen.

De SGP stelt in het manifest een reeks maatregelen voor: meer opvang van moslimvluchtelingen in hun eigen regio, radicale organisaties laten ontbinden en veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap afnemen. Eerder maakte de partij al bekend dat het een verbod wil op de islamitische gebedsoproep.

Verlengstuk van PVV
In het EO-programma De Tafel van Tijs reageert Tunahan Kuzu (DENK) kritisch op het manifest. ‘Dit is een knieval aan de xenofobie en islamofobie.’ Hij noemt het manifest ‘het verlengde van het verkiezingsprogramma van de PVV’. ‘Wilders kwam met één A4-tje, de SGP met vijf. Het lijkt wel kruisvaardersretoriek.’

DENK verdenkt niet alleen de politie, maar ook de Belastingdienst van etnisch profileren
2016-03-19 12:49:21 ROTTERDAM - Partijvoorzitter Selcuk Ozturk (L) en lijsttrekker Tunahan Kuzu tijdens de opening van het partijbureau van de politieke beweging Denk. ANP REMKO DE WAAL

‘Wij klampen ons vast aan de grondwet. En dat blijkt hard nodig.’ Volgens Kuzu is de timing van de SGP bovendien bijzonder ongelukkig, na de aanslag op een moskee in Quebec en het veelbesproken inreisverbod van Trump. ‘De grondwet moet voor iedereen gelijk zijn. Moslims moeten ook trots kunnen zijn op hun geloof.’

Kuzu heeft met zijn partij heel andere plannen. Zijn partijprogramma draait om ‘wederzijdse acceptatie’, vertelt de DENK-lijsttrekker. Mensen met een migratieachtergrond die al tientallen jaren in Nederland wonen ‘moeten eindelijk geaccepteerd worden’, en niet meer als groep worden weggezet. Onder meer op de arbeidsmarkt wil de partij ingrijpen, door allochtone Nederlanders voorrang te geven bij gelijke geschiktheid.