#TK2017

Verkiezingsprogramma DENK: ‘dekoloniseer’ tunnels en straten

14 november 2016

De term ‘integratie’ is politieke beweging DENK een doorn in het oog, en daarom dient dit te worden vervangen door ‘wederzijdse acceptatie’. En kindermisbruik moet worden bestraft met chemische castratie.

Dat zijn een paar van de punten die te lezen zijn in het verkiezingsprogramma van de partij van Tunahan Kuzu en Sylvana Simons – onder de titel ‘Denkend aan Nederland’ – een verwijzing naar de eerste regel van het beroemde gedicht van Hendrik Marsman, ‘Herinnering aan Holland.’

Afscheid nemen van de term allochtoon

DENK zit momenteel niet in de Tweede Kamer, maar de twee oprichters Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn er wel vertegenwoordigd als eigen groep – nadat zij met veel kabaal uit de PvdA-fractie werden gezet. Kuzu wil een samenleving ‘waar Hendrik en Hannane bij gelijke geschiktheid evenveel kans op een baan maken’. En bij gelijke geschiktheid ‘mag je best een voorkeur geven’. Het DENK-programma is volledig gericht op de bestrijding van discriminatie.

Er moet afscheid worden genomen van de termen allochtoon en autochtoon, en ook de term integratie dient te worden vervangen door ‘wederzijdse acceptatie’. De partij is tevens voor ‘loksollicitaties’ – om zo te openbaren welke werkgevers discrimineren bij hun selectieproces van sollicitanten – en wil zich hardmaken voor een nieuwe nationale feestdag: de Nationale Dag staatsburgerschap.

Excuses voor slavernijverleden

De beweging wil bovendien veel meer aandacht voor het koloniale verleden van Nederland. De banden met Suriname en Indonesië moeten worden aangehaald. Ook zijn Nederlandse excuses nodig voor het slavernijverleden. Dat betekent ook dat bruggen, tunnels en straten met een koloniale verwijzing een andere naam moeten krijgen.

DENK verdenkt niet alleen de politie, maar nu ook de Belastingdienst van etnisch profileren
2016-03-19 12:49:21 ROTTERDAM - Partijvoorzitter Selcuk Ozturk (L) en lijsttrekker Tunahan Kuzu tijdens de opening van het partijbureau van de politieke beweging Denk. ANP REMKO DE WAAL

Onder DENK is de Coentunnel (naar gouverneur-generaal van de VOC JP Coen) dus uit den boze. Burgers krijgen inspraak bij de inzet van de politie in hun wijk, en er moet een speciale racismepolitie-eenheid op touw worden gezet. Zo’n duizend agenten moeten zich bezighouden met discriminatiezaken, vinden Kuzu en consorten. En mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik moeten chemisch worden gecastreerd.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.