Jesse Klaver vergelijkt Rutte met Trump en Le Pen

30 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Klaver in TivoliVredenburg. Foto: ANP

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver vindt dat premier Mark Rutte (VVD) Nederlanders en immigranten bewust tegen elkaar uitspeelt. Met zijn ‘rot op naar je eigen land’-uitspraken heeft Rutte de democratische grens overschreden, oordeelt Klaver.

De premier voert een politiek van verdeeldheid, zei Klaver (30) tijdens een campagnebijeenkomst in het Utrechtse poppodium TivoliVredenburg. Hij doelde op de brief die Rutte vorige week liet afdrukken in verscheidene dagbladen. In de brief zegt hij te willen strijden tegen ‘hufterigheid’ in Nederland. De VVD-leider vreest dat de Nederlandse normen en waarden in gevaar komen. ‘Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg!’

Premier van rechtse Nederlanders
Critici menen dat Rutte met zijn kreet vooral doelde op immigranten. Klaver spreekt van een ‘sneaky’ open brief waarmee ‘Rutte doelbewust mensen uit elkaar speelt, alleen maar om verkiezingen te winnen. Hij is de grens van democratisch fatsoen overgegaan.’

Het diskwalificeert Rutte en zet hem in hetzelfde rijtje als Donald Trump, Marine Le Pen en Geert Wilders, vindt Klaver. De New York Times gebruikte eerder eenzelfde vergelijking. Klaver: ‘Hij wil premier van rechtse Nederlanders zijn en niet van alle Nederlanders. Ik wil een premier die niet mensen, maar problemen het land uit helpt.’ Niet eerder liet Klaver – die aan heeft gegeven zelf premier te willen worden – zich zo kritisch uit over Rutte.

Boodschap niet alleen voor immigranten
Rutte verdedigde zich vorige week in De Volkskrant tegen kritiek op de brief. De politicus zegt niet de nadruk te willen leggen op verschillen tussen Nederlanders met of zonder een migratieachtergrond, maar tussen mensen die wel of niet meer ‘normaal’ doen.

‘Het onderscheid dat ik maak en de invulling van wat we ‘normaal’ vinden, draait maar om één ding: je gedrag. Het gaat mij niet om blank of zwart, islamitisch of christelijk, homo of hetero, migrant of al generaties lang hier.’