#TK2017

Jesse Klaver mikpunt van spot na vergelijking met Obama

25 september 2016Leestijd: 3 minuten

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat zijn persoonlijke verhaal duidelijke parallellen vertoond met het levensverhaal van de Amerikaanse president Barack Obama. Zijn uitspraken veroorzaken vooral hilariteit.

Afgelopen week toonde cabaretier Arjen Lubach in zijn programma Zondag met Lubach aan dat speeches van Klaver lijken op letterlijke vertalingen van speeches van een jonge Barack Obama. Zo spreken ze in dezelfde termen over hun jeugd en over hun idealen voor een betere maatschappij. Het ‘Yes, we can’ van Obama is bijvoorbeeld vervormd naar ‘Het kan wél.’

Klaver zei zondagmiddag in Buitenhof het niet gek te vinden dat er parallellen te zien waren. ‘Het klinkt misschien raar, maar mijn levensverhaal heeft gewoon veel overeenkomsten met Obama,’ aldus Klaver. ‘Ik ben opgegroeid bij mijn opa en oma. Ik ben een kind van een Marokkaanse vader (Obama heeft een Keniaanse vader, red.), zonder wie ik ben opgegroeid. En we hebben allebei een boodschap van hoop en verandering, een universele boodschap. Ik snap dat mensen daar dingen in herkennen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De GroenLinks-leider vervolgde dat ‘er mindere mensen zijn om mee vergeleken te worden. Ik vergeleek Geert Wilders eerder met Erdogan, dan heb ik liever Obama.’

Op sociale media wordt volop gereageerd op de uitspraken van Klaver.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In dezelfde uitzending zei Klaver zich met GroenLinks te willen richten op kabinetsdeelname na de verkiezingen in maart. Daarbij heeft de duidelijke voorkeur een kabinet zonder VVD, omdat die volgens Klaver ‘al dertig jaar lang de boel regeren’. Vooralsnog staat GroenLinks in de peilingen rond de tien zetels.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.