#TK2017

PvdA-leider Samsom zet zich af tegen ‘onverkwikkelijke’ VVD

09 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Na premier Mark Rutte staat ook PvdA-leider Diederik Samsom helemaal in ‘campagnestand’. In tv-programma Buitenhof viel hij coalitiepartij VVD bij tijd en wijle hard aan, maar sloot ook niet uit opnieuw met de liberalen te regeren.

Samsom noemde de partij van Rutte onder meer ‘onverkwikkelijk’. Ook herhaalde de PvdA-leider nog maar eens dat hij niet te spreken is over de ‘pleur op’-opmerkingen van Rutte in Zomergasten.

‘Pleur op’ leverde VVD miljoenen op aan gratis publiciteit, blijkt uit onderzoek in opdracht van Elsevier >
Rutte was te gast bij Zomergasten Foto: VPRO

Dubbele boodschap

Dat soort uitlatingen zorgen alleen maar voor verdeeldheid, vindt Samsom. In het verlengde daarvan noemde hij het verhaal van Rutte – het ‘rechtse en persoonlijke programma’ dat de premier vrijdag presenteerde – een ‘soort pleur-op 2.0’ in de richting van derde generatie Nederlanders. ‘Voor hen moet er maar een boodschap zijn: jullie toekomst ligt hier,’ zei Samsom. Het was duidelijk dat hij zich af wilde zetten tegen de VVD, maar het was wel een dubbele boodschap.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Want na de verkiezingen in maart kan er opnieuw een situatie ontstaan waarin de PvdA opnieuw in zee gaat met de VVD, erkende Samsom. Ik houd de mogelijkheid op een een hernieuwde samenwerking, als de kiezer dat zo bepaalt, gaf hij met zoveel woorden aan. ‘Zo gaat dat in Nederland, waar we coalities sluiten.’ Over de mogelijke kandidatuur van de huidige vicepremier Lodewijk Asscher voor het lijsttrekkerschap – die daarmee een geduchte concurrent zal worden voor Samsom – wilde hij niet al te veel zeggen. ‘Ik ben geschikt voor deze baan. Ik denk dat Lodewijk Asscher ook geschikt is. Hij is een van de beste politici die we in de PvdA hebben.’

‘Hooguit drie debatten’

Rutte kwam vandaag ook zelf aan het woord. In talkshow WNL op Zondag herhaalde hij dat hij in de Tweede Kamer gaat zitten, als hij geen premier wordt na de verkiezingen. En hij wil in de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart hooguit drie debatten voeren met andere lijsttrekkers – naar voorbeeld van de Verenigde Staten. Presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton gaan namelijk ook slechts drie keer rechtstreeks met elkaar in debat.

‘Wat mij betreft beperken we het,’ sprak Rutte. Volgens hem geven kiezers ook de voorkeur aan twee of drie debatten ‘dan dat er elke avond een debat is.’ Hoeveel verkiezingsdebatten er komen, is nog onduidelijk. Daarover worden nog afspraken gemaakt tussen zenders en politieke partijen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.