Voorzitter Spekman: ‘Slechte peilingen niet alleen door PvdA zelf’

09 december 2016Leestijd: 2 minuten
Spekman maakt bekend dat Asscher is gekozen - bron:ANP

De PvdA is zelf maar deels verantwoordelijk voor de slechte peilingen en de teleurgestelde leden, zegt partijvoorzitter Hans Spekman. De partij is trots op de verantwoordelijkheid die de PvdA heeft genomen in financieel moeilijke tijden, en wil dat met de nieuwe leider Lodewijk Asscher vooral voortzetten.

‘Alle andere partijen hadden ook moeten bezuinigen,’ zegt Spekman tegen elsevier.nl na afloop van de bekendmaking van de nieuwe lijsttrekker. ‘Het herstel na de financiële crisis duurde lang en er moesten oplossingen komen, dus dat hebben wij gedaan.’ De 50-jarige Spekman legt de schuld voor de slechte peilingen deels bij de PvdA zelf, maar ook bij de omstandigheden.

Asscher wil werken aan een ‘echt links geluid’

Op de vraag wat volgens de PvdA de grootste fouten zijn geweest die zijn begaan in de regeringsperiode antwoordt zowel Asscher als Spekman dat de partij weer een ‘echt links’ geluid moet laten horen.

Volgens de kersverse partijleider en huidige vicepremier Asscher moet een einde komen aan de ‘rechtseconomische’ politiek die door bijvoorbeeld de VVD is gevoerd. Hij wil zich richten op sociale zekerheid en belooft zich in te zetten voor de afschaffing van het eigen risico.

Niet bang voor een breuk

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid won met 54,5 procent van de stemmen, zijn tegenstander Diederik Samsom ontving 45,5 procent van de stemmen. Samsom kondigde ook zijn vertrek aan na de nederlaag. Maandag stapt hij op als fractievoorzitter. ‘Het is nu aan een ander,’ zei hij in het Podium Mozaïek in Amsterdam.

Asscher gaf al aan die stap te betreuren. ‘Natuurlijk vind ik het jammer en natuurlijk had hij kunnen aanblijven.’ Bang voor een breuk is Spekman niet. Hij denkt juist dat de PvdA heeft laten zien dat de partij ‘een open, sociaaldemocratisch platform is’. ‘Ik denk ook dat we de nieuwe leden kunnen laten zien dat er een alternatief is voor de rechtse partijen.’