Verwarrend: Diyanet ontkent opnieuw berichten over spionage voor Turkije

14 december 2016Leestijd: 2 minuten
Het hoofdkwartier van Diyanet Nederland in Den Haag - Foto: ANP

De Nederlandse tak van het Turkse religieuze orgaan Diyanet ontkent nu weer namen van Nederlandse aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gulen te hebben doorgespeeld aan Turkse autoriteiten. De moskeeorganisatie verwerpt naar eigen zeggen ‘alle aantijgingen aan het adres van de geloofsbedienaren, bestuurders en moskeegangers’.

Dat meldt Diyanet woensdag in een persbericht op de eigen website.

‘Pertinent onjuist’

‘Diverse berichten in de media over “het verzamelen van inlichtingen van Gulen-sympathisanten” door de Islamitische Stichting Nederland (ISN) zijn pertinent onjuist,’ aldus Diyanet. ISN zou naar eigen zeggen niet zijn gevraagd om inlichtingen te verstrekken aan de Turkse autoriteiten.

‘Het document dat als bewijs wordt aangedragen is een verzameling van gegevens die op internet te vinden zijn,’ staat er verder. Het bestuur van Diyanet wil verder geen commentaar geven over de kwestie.

Eerder op de dag werd bekend dat minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken de Turkse ambassadeur op het matje wil roepen over berichten dat Diyanet-voorzitter Yusuf Acar namen doorgaf aan Turkije. Een bron binnen Diyanet bevestigde die berichtgeving nota bene zelf aan De Telegraaf, berichten die vrijdag al circuleerden maar die toen al ontkend werden door Diyanet. Ook toen werden de woorden ‘pertinent onjuist’ genoemd. Bovendien gaven imams van Diyanet eerder toe wereldwijd Gulenisten te bespioneren.

‘Serieus probleem’

Eerder op woensdag zei een woordvoerder van de moskeekoepel dat het bestuur van Diyanet Nederland – waar Acar ook aan het hoofd staat – niet blij is met zijn acties. Hij zou een ‘serieus probleem’ hebben.

Ook de Turkse ambassade moest het ontgelden door het nieuws. Een Turkse diplomatieke bron zei over de kwestie dat Acar ‘zijn activiteiten buiten het zicht van de ambassadeur heeft uitgevoerd’.

Bij het CDA zijn ze enorm boos. Die partij wordt er in de doorgespeelde inlichtingen van beschuldigd een Gülen-bolwerk te zijn.

‘De aantijgingen zijn belachelijk en onwaar. Ze tonen aan hoe ver de propaganda uit Ankara gaat. Opnieuw wordt duidelijk dat de Turkse overheid probeert te stoken in de Nederlandse verhoudingen. Het kabinet moet de ambassadeur ter verantwoording roepen,’ fulmineerde CDA-leider Sybrand Buma woensdag. Buma wil het liefst dat de Diyanet-voorzitter Acar het land wordt uitgezet.

Spanningen na coup

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ziet Gülen als het brein achter de mislukte coup op de regering deze zomer. Erdogan opende na de coup een heuse heksenjacht op vermeende aanhangers van Gülen. In Turkije zijn sinds de coup ruim 125.000 mensen ontslagen of opgesloten, voornamelijk militairen, rechters, journalisten en wetenschappers.

De mislukte coup leidde ook in Nederland tot spanningen onder Turkse Nederlanders, bijvoorbeeld op scholen. Op internet circuleerde een lijst met Nederlandse namen en organisaties met vermeende banden met de islamitische prediker Gülen – die nog altijd in Amerika in zelfverkozen ballingschap zit.