Nu wil Asscher geldstroom moskeeën wel aanpakken

05 december 2016Leestijd: 2 minuten
Asscher Foto: ANP

Als het aan het kabinet ligt, krijgen buitenlandse geldschieters niet meer de mogelijkheid ‘invloed te kopen’ bij Nederlandse religieuze organisaties. De geldstromen uit ondemocratische landen moeten aan banden worden gelegd.

De Tweede Kamer voert al maanden de druk op het kabinet op om de buitenlandse invloed op Nederlandse moskeeën aan te pakken. De afgelopen jaren doken steeds meer berichten op over stichtingen in onder meer Saudi-Arabië en Qatar die islamitische organisaties in Nederland financieren.

Invloed salafisme neemt toe

2015-04-09 10:43:13 UTRECHT - Suhayb Salam, voorzitter van de stichting AlFitrah, arriveert voorafgaand aan de islamitische conferentie in de wijk Overvecht. De 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' in Utrecht duurt van 9 tot en met 12 april. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENGoede en slechte mensen: volg de geldstromen

In mei kwamen SP en CDA met een voorstel om een einde te maken aan geldstromen uit het buitenland. Het gaat vooral om de toenemende invloed van het salafisme en andere ultraorthodoxe islamitische bewegingen uit het buitenland. Die invloed kan ertoe leiden dat imams moslims adviezen geven die tegen de Nederlandse wet ingaan.

Gebedshuizen en religieuze organisaties moeten vooral transparanter worden en meer inzage bieden in de financiën. Een definitief eind aan buitenlandse geldstromen is niet de bedoeling, want het zou onwenselijk zijn als bijvoorbeeld Rooms-Katholieke organisaties niet meer verbonden kunnen zijn aan Rome, volgens Asscher.

Kopen van invloed

‘Vanuit de kennis die we nu aan het opbouwen zijn, moet naar voren komen hoe de ongewenste financieringspatronen er precies uitzien. Op basis daarvan kunnen we vervolgens criteria vaststellen,’ aldus vicepremier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA).

‘Er wordt invloed gekocht, waarmee extreme gedachten worden verspreid,’ zegt Asscher in De Telegraaf.  ‘Dat is slecht voor Nederland én slecht voor onze moslimgemeenschap, die vreest voor haar onafhankelijkheid.’

Zo ontstond ophef rond de aankoop van een schoolgebouw in Rotterdam. Het voormalige ROC-pand werd opgekocht door een omstreden stichting die banden heeft met aan Al-Qa’ida gelieerde organisaties.