Dreigende asielzoeker Ter Apel wilde ‘zichzelf pijn doen’

22 december 2016Leestijd: 2 minuten
De afgelopen maandag zorgden asielzoekers voor onrust in de regio rondom Ter Apel - Foto: ANP

De asielzoeker die begin december voor onrust zorgde bij een bushalte in Ter Apel moet twee maanden de cel in. De man, een 21-jarige Marokkaan, bedreigde daar twee vrijwilligers met een mes.

Zijn attitude tast het gehele draagvlak voor asielzoekers in de samenleving aan, vindt het Openbaar Ministerie (OM). De snelrechter in Assen veroordeelde de Marokkaan woensdag tot twee maanden cel.

Bewegingen van keel doorsnijden

Begin december bedreigde hij twee medewerkers van Stichting Veiligheidszorg Drenthe, beveiligers van busbedrijf Qbuzz, met een mes. Hij maakte daarbij stekende bewegingen, en maakte gebaren dat hij hen de keel wilde doorsnijden. Daarvoor was hij uit de bus gezet, omdat hij geen kaartje had. In een poging om de messen af te pakken, ontstond een worsteling waarbij een van de beveiligers een klap kreeg.

De noordelijke regio’s van het land worden de afgelopen tijd sowieso geteisterd door asielzoekers die zich misdragen. Het zijn voornamelijk migranten die hier geen aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning.

De Marokkaan verblijft volgens het OM sinds kort in Nederland en moet formeel nog asiel aanvragen. ‘Meneer heeft zich vanaf dag één dat hij hier is verderfelijk gedragen. Zijn gedrag wakkert niet alleen gevoelens van onveiligheid aan, het ondermijnt ook het draagvlak voor asielzoekers in onze samenleving,’ aldus de officier van justitie.

Het OM acht de Marokkaan verminderd toerekeningsvatbaar, maar kan hem in dit geval geen tbs opleggen. Die maatregel is namelijk gericht op terugkeer in de maatschappij, en dat zou betekenen dat hij ook in aanmerking komt voor proefverlof. Onmogelijk voor deze categorie asielzoekers omdat ze niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Als er een behandeling nodig is, dan moet hij die in zijn land van herkomst krijgen.

Zichzelf pijn doen

De Marokkaan zelf ontkent dat er iets met hem aan de hand is, en voelt zich vooral slachtoffer van ‘Nederland’: ‘Ik heb de messen laten zien omdat ik mezelf pijn wilde doen. Ik wilde een einde aan mijn leven maken omdat ik het allemaal niet meer zie zitten. Ik wilde hier een nieuwe toekomst opbouwen, maar vanaf de eerste dag word ik in Nederland behandeld als de eerste de beste terrorist,’ zei hij tijdens de zitting.

Hij zou nu zo snel mogelijk weer terug naar huis in Marokko willen, maar eerst moet hij zijn gevangenisstraf van twee maanden uitzitten. Daarna wordt de Marokkaan waarschijnlijk uitgezet naar Duitsland, waar hij als eerste in de EU asiel aanvroeg.