nederland

Ook busbedrijf klaar met agressieve Noord-Afrikanen

05 december 2016

Asielzoekers uit veilige landen die voor problemen zorgen in en rond opvangcentra in Noord-Nederland, houden ook huis in bussen van de regionale vervoerder Qbuzz. Chauffeurs moeten worden beveiligd.

‘Het is dagelijks raak,’ zegt een chauffeur tegen RTV Drenthe over de ongeregeldheden veroorzaakt door Noord-Afrikaanse asielzoekers. Ze reizen zonder kaartjes, reageren agressief als ze daarop worden aangesproken en hebben in verscheidene gevallen buschauffeurs bedreigd.

Dweilen met de kraan open
Qbuzz zegt stappen te hebben ondernomen: er zijn nu speciale stewards opgesteld in de bussen tussen Emmen en Ter Apel. ‘Lijn 73 is de buslijn met de meeste incidenten in het Noorden. Sinds vorige week nemen we maatregelen door extra controles te houden bij het asielzoekerscentrum.’

Maar ook die maatregelen lijken niet afdoende. Uitgeschreven boetes zouden de asielzoekers doodleuk verscheuren en de mannen, vooral afkomstig uit Marokko, Algerije en Tunesië, weten de controles slim te ontlopen, vertellen stewards. ‘Ze blijven gewoon wachten en loeren steeds op een gaatje. Het is dweilen met de kraan open.’

Kansloos voor vergunning, rovend door Groningen
De problemen die worden veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen spelen al een tijd in Noord-Nederland. In Groningen en Delfzijl zijn de diefstalcijfers de afgelopen maanden hard omhoog gegaan door de ‘asielzoekers’, die rovend door de binnensteden zouden gaan. Ook in en rond het opvangcentrum in Ter Apel worden steeds meer problemen gemeld: afgelopen week stuurde het personeel een brandbrief naar het COA. De situatie in het centrum wordt daarin ‘onhoudbaar’ genoemd.

Het aantal migranten uit veilige Noord-Afrikaanse landen is flink toegenomen de afgelopen maanden. Zo kwamen er alleen in oktober 389 Marokkaanse asielzoekers naar Nederland: de grootste groep die maand en meer dan in heel 2015. Veel kans op een verblijfsvergunning hebben ze niet.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) heeft keer op keer gezegd de probleemasielzoekers hard te willen aanpakken. Een van de plannen is om onruststokers in bewaring te plaatsen en rechtszaken tegen hen met voorrang te behandelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.