‘Verdachte vermissing Femke en Sam vrijgelaten’: OM weet van niets

22 november 2016Leestijd: 2 minuten
Sam en Femke stapten vorige week dinsdag op het vliegtuig naar Málaga - Foto's: ANP/AFP

De Marokkaanse Nederlander die in het Portugese Albufeira is aangehouden voor zijn vermoedelijke rol bij de vermissing van Sam Bruijs en Femke Lucas uit Bergen op Zoom is maandag door de rechter in Portugal vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland zou niet op de hoogte zijn geweest van zijn vrijlating.

Het OM kon de vrijlating, die werd gemeld door de Portugese krant Correio da Manhã, niet bevestigen.

Man blijft verdachte

Lucas en Bruijs stapten vorige week dinsdag in Eindhoven op het vliegtuig naar het Spaanse Málaga, waar ze op camerabeelden te zien waren. Later werden ze ook gesignaleerd in Marbella, en reisden vervolgens door naar Albufeira. Hun ouders wisten van niks en startten een zoektocht naar de meisjes. Die werden vervolgens afgelopen zondag aangetroffen in Albufeira, waarna een Marokkaans-Nederlandse man werd opgepakt. De rechter in Portugal heeft nu dus besloten de man weer vrij te laten, omdat het Europese aanhoudingsbevel tegen de man ‘niet klopte’.  Er was volgens de rechter niet voldaan aan bepaalde eisen die bij dat type bevelen geldt, aldus de Portugese tv-zender tvi24.

De Portugese rechtbank heeft het OM niet op de hoogte gesteld van de vrijlating. Nederland vroeg eerder om de uitlevering van de man, en blijft daar ook na dit bericht van kracht. Het OM blijft de man hoe dan ook als verdachte zien.

Verwarring over tipgever

De man wordt ervan verdacht dat hij Bruijs en Lucas heeft onttrokken aan het ouderlijk gezag. Hij werd zondag in Albufeira aangehouden. Zelf beweerde hij tijdens zijn verhoor dat hij juist degene is geweest die de politie heeft gebeld over het feit dat de meisjes daar waren.

Bij dat verhaal kunnen echter vraagtekens worden gezet. Maandag deed ‘Fatima’, de eigenaar van het hostel waar Lucas en Bruijs vrijdagavond verbleven, haar verhaal en beweerde juist dat zij de tipgever is geweest. Ook is nog altijd niet bekend wat nu de reden is dat Lucas en Bruijs besloten op stel en sprong het land te verlaten en op het vliegtuig naar Malaga te stappen.