nederland

Man opgepakt vanwege vermissing Femke en Sam: dit weten we

20 november 2016

Dagenlang waren ze spoorloos, de 16-jarige Nederlandse meisjes Sam Bruijs en Femke Lucas uit Bergen op Zoom. Maar zaterdag werden ze na een tip aangetroffen in de Portugese kustplaats Albufeira. Wat weten we tot dusver over deze vermissingszaak?

Sam en Femke stapten dinsdag in Eindhoven in het vliegtuig naar het Spaanse Málaga, terwijl ze even daarvoor nog op school zaten, meldt Omroep Brabant.

Tipgever bracht de politie op het spoor

Sindsdien ontbrak van hen elk spoor. De vriendinnen hadden niemand ingelicht over hun reisplannen en hun mobiele telefoons en laptops niet meegenomen. De politie ging niet uit van een onvrijwillig vertrek, maar deed wel een oproep om informatie over de mogelijke verblijfplaats van de tieners.

Een tipgever liet weten dat de twee meisjes in Málaga vertelden dat ze naar Marbella wilden gaan. De vaders van de vriendinnen reisden woensdag naar Spanje om naar hun dochters te zoeken. Tot die tijd zat de familie in grote spanning.

In gezelschap van Marokkaans-Nederlandse man

Zondag werd, op verzoek van de Nederlandse politie, in Portugal een 34-jarige man aangehouden met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Volgens de politie wordt de aangehouden man ervan verdacht dat hij de meisjes heeft onttrokken aan het gezag van hun ouders.

Ze waren in zijn gezelschap, maar het lijkt er tot dusver niet op dat hij met de meisjes is meegereisd. Er wordt om zijn uitlevering gevraagd. Over de precieze rol van de verdachte kon de politie nog niet meer zeggen.

Familie vraag om rust

‘We hebben de afgelopen dagen in grote onzekerheid geleefd. We zijn dan ook enorm opgelucht en blij dat Femke en Sam weer terecht zijn. We kunnen niet wachten om ze in onze armen te sluiten,’ zegt de familie in een verklaring. Ze bedanken de media voor de aandacht, maar willen nu vooral rust.

‘Wat begon met een bericht op Facebook heeft geleid tot nationale en internationale aandacht. We zijn er van overtuigd dat deze aandacht heeft bijgedragen aan het vinden van de meisjes.’ De families gaan niet verder in op de arrestatie. ‘Politie en justitie zitten bovenop deze zaak.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.