nederland

Wie gaf de tip? Dit verhaal werpt nieuw licht op Femke en Sam

21 november 2016Leestijd: 2 minuten

Femke Lucas en Sam Bruijs, de 16-jarige meisjes die samen besloten het vliegtuig te pakken naar Malaga, om vervolgens door te reizen naar Albufeira, zijn weer thuis. De eigenaar van het hostel dat de twee meisjes uit Bergen op Zoom onderdak bood, doet haar verhaal.

‘Ze stonden afgelopen vrijdag laat in de middag aan de deur, en konden nergens terecht,’ zegt ‘Fatima’, die het hostel Rich & Poor in het Portugese Albufeira bestiert, tegenover BN De Stem.

In opperste vakantiestemming

‘Alle andere hostels zijn dicht. Normaal gesproken zouden we jongeren van deze leeftijd niet toelaten zonder een begeleiding van een volwassene, maar ik vond het niet verantwoord om ze weer de straat op te sturen. Daarom heb ik ze toch een kamer gegeven.’ De 34-jarige Marokkaans-Nederlandse man – verdachte in de zaak – was toen nog in geen velden of wegen te bekennen. ‘Er was niemand bij hen. Geen vreemde mannen hoor.’

Femke en Sam zouden erg vrolijk zijn geweest – in opperbeste vakantiestemming. ‘Ze hebben  (…) van niemand bezoek gehad. Er waren verder sowieso geen andere gasten in mijn hostel. De eigenaar van het hostel kan (of wil) niets zeggen over de gearresteerde dertiger. ‘Wat ik wel kan zeggen, is dat hij hier niet is geweest.’ Ze zegt zich voor de rest aan de afspraak te houden die zij met de politie maakte. Toen Fatima haar vermoedens over de minderjarigheid van de meisjes bewaarheid zag, heeft ze ogenblikkelijk de politie gebeld. Als we haar mogen geloven, was zij het dus die de tip gaf.

Politie gelooft verhaal verdachte niet

Dat staat in schril contrast met de lezing van de Marokkaanse Nederlander. Hij zegt dat hij degene was die de politie belde. De 34-jarige verdachte zou de meisjes naar eigen zeggen nauwelijks kennen. De lokale Portugese krant Correio da Manhâ meldt op basis van zijn verhoor dat de man Sam en Femke de nacht ervoor is tegengekomen. Zaterdag besloot hij zelf de lokale politie te bellen. De Nederlandse politie gelooft dat verhaal niet.

Lees meer over vermissing en opsporing Sam en Femke: verdachte beweert de tipgever te zijn

Volgens woordvoerder Mireille Aalbers van de Brabantse politie is de man in de kraag gevat omdat hij juist niets zou hebben gedaan om de minderjarige meisjes terug te brengen bij de ouders, terwijl hij had kunnen weten dat ze werden vermist, schrijft BN De Stem tevens. Zijn precieze rol in deze hele zaak blijft dus vooralsnog heel onduidelijk. De verdachte is nog in Portugal. Er zijn speculaties dat er sprake is van grooming – het winnen van het vertrouwen van een kind met het oogmerk om tot seksueel contact te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.