Bizar dat niemand ingreep bij wantoestanden nationale politie

02 november 2016Leestijd: 1 minuut
Korpschef Gerard Bouman Foto: ANP

De geldsmijterij van de Centrale Ondernemingsraad (Cor) van de nationale politie is de zoveelste klap voor het imago. Dure feestjes, maatpakken, auto’s, dubbele vergoeding: het kon niet op. Kocht voormalig korpschef Gerard Bouman zo instemming voor de ingrijpende reorganisatie?

Zijn opvolger Erik Akerboom heeft aangifte gedaan tegen de voorzitter van de Cor. Daarnaast komt er een extern onderzoek naar de rol van Bouman. De uitspattingen van de Cor konden drie jaar plaatshebben. Niemand die ingreep, ook niet toen de signalen van de wantoestanden steeds sterker werden.

Chaotisch

De reorganisatie is één grote chaos. Eenvijfde van de agenten maakt bezwaar tegen de stoelendans, de ICT is een rommeltje en de deskundigheid van onder meer de recherche is vaak onvoldoende. Bouman zei bij zijn voortijdige vertrek dat het ‘huis’ vrijwel klaar was. Alleen de plinten hoefden nog gelakt te worden.

Zijn timmermansoog faalde en mogelijk ook zijn moreel besef. Het verloop van de reorganisatie moet goed worden onderzocht. Het beeld van blauw is inktzwart.