Jongerenwerker is doelwit van radicale moslims op Facebook

09 november 2016Leestijd: 2 minuten
Op Facebook werden posts geplaatst waarin de man onder meer voor 'hond' en 'zwijn' werd uitgemaakt - Foto: AFP

Een Amsterdamse jongerenwerker die gespecialiseerd is in radicalisering krijgt bedreigingen uit diezelfde hoek. Een man, die onder een pseudoniem actief is op Facebook, plaatste een aantal dagen geleden een foto van de jongerenwerker, met daarbij een ‘waarschuwing’ voor zijn ‘broeders’.

‘Broeders, ik waarschuw jullie voor deze hond,’ schrijft een anoniem persoon op Facebook, meldt Het Parool.

Radicale moslims zijn boos

De man op de foto in kwestie is een ervaren veldwerker van Streetcornerwork, en is gespecialiseerd in het begeleiden van jongeren die ten prooi dreigen te vallen aan radicalisering, of die al zijn geradicaliseerd. Het gaat vaak om crisissituaties, en de man wordt vaak ingezet door de gemeente Amsterdam.

Zijn werk wekt woede op in radicaal-islamitische kringen: ‘Deze hond werkt voor Streetcorner. Justitie en gemeente verwijzen jongeren naar dit zwijn, dan komen ze in een antiradicaliseringstraject terecht waar ze gehersenspoeld worden. Hij schakelt zionisten in zodat ze onze broeders kunnen opsluiten,’ aldus de post, die daarmee veel weg heeft van klassieke radicaal-islamitische propaganda.

Ook verwijst de post naar een recente rechtszaak in Amsterdam, tegen Osama T. Hij zou van plan zijn geweest uit te reizen naar Syrië maar werd daarvoor gepakt. ‘Een broeder heeft 14 maanden gevangenisstraf gekregen door deze (dit, red.) zwijn,’ staat er in de post.

Anonieme Facebooker wil meer gegevens vrijgeven

Daarnaast wordt er in het bericht gesproken over een jongen die door de antiradicaliseringsmedewerker werd geholpen. De jongen zou gesprekken hebben opgenomen en verspreid.

De onbekende auteur van de tekst zegt bovendien dat hij bereid is om meer gegevens van de man vrij te geven als iemand daarom vraagt. De accounts die op de foto reageren zouden vaker actief zijn met radicaal-islamitische teksten op Facebook. Ook staan de mensen erachter in contact met enkele radicale imams.

De bedreigde man wil zelf niet reageren, maar zijn baas Robin de Bood zegt achter hem te staan. ‘We willen dit heel hard veroordelen, dit soort intimidatie is storend,’ zegt hij: ‘We werken met een moeilijke doelgroep. Schijnbaar worden de medewerkers van Streetcornerwork vaker bedreigd en geïntimideerd.