‘Verrassingsactie’ verijdeld en man met hakbijl aangehouden in Maassluis

12 november 2016Leestijd: 3 minuten
Maassluis klaar voor de Sint Foto: ANP

De intocht van Sinterklaas blijft ook dit jaar niet alleen een vrolijk kinderfeest. Heel Maassluis is afgezet en er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Activisten bereiden zich ondertussen voor op een demonstratie bij de intocht.

In plaats van popelende kinderen en uitbundige decoraties, wordt het beeld van Maassluis gedomineerd door politieagenten in grijze busjes en een groot aantal dranghekken. De politie heeft een man gearresteerd die volgens ooggetuigen een hakbijl bij zich had. Hij zou geen Nederlands spreken en het is dan ook onbekend of hij deel uitmaakt van de demonstraties doe worden georganiseerd.

Ook de explosieven opruimingsdienst (EOD) er aan te pas gekomen op zaterdagochtend.

2679378-1Zwarte Piet of Piet met ‘roetvegen’? De samenleving bepaalt

Explosieven en pepperspray

De EOD heeft de route gecontroleerd op explosieven, en de gemeente Maassluis heeft al aangegeven dat het bepaalde plekken heeft gereserveerd voor demonstranten. Hoewel een groot aantal organisaties dit jaar heeft aangegeven ‘roetveegpieten’ in te zetten, in plaats van de traditionele Zwarte Pieten, worden grote protesten verwacht. Ook in Maassluis zal sprake zijn van een ‘pietenmix’.

De activist Frank van der Linde liet vanmorgen op Twitter zien dat hij overwoog pepperspray mee te nemen. Ook filmt hij agenten in een auto die de activist volgens Van der Linde ‘opwachten’. ‘Het is ons werkgebied,’ zegt de agent simpelweg.

Ook pro-pietenactivisten dreigen op sociale media met geweld. Zo laat iemand een foto van een groot aantal machetes en messen zien: ‘Goed voorbereid op intocht Maassluis. Handen af van Zwarte Piet.’ Bij de intocht is een klein groepje pro-Pietendemonstranten aanwezig, van een paar tientallen activisten. De anti-Pietenactivisten waren in de duidelijke meerderheid: een aantal protesteerde bij de intocht, en een enorme bus werd staande gehouden door de politie.

De anti-Pietdemonstranten blijken niet akkoord te willen gaan met de vraag van de gemeente om op de afgesproken protestpunten te demonstreren. De afgelopen jaren is de Sinterklaasintocht vaker uit de hand gelopen na felle protesten van de demonstranten, die vaak ook ‘Sinterklaas bestaat niet’ roepen. Vooral in 2014 ging het helemaal fout, en tientallen mensen werden aangehouden.

In Rotterdam is een grote groep demonstranten opgepakt, omdat zij het protestverbod verbreken. De groep  zou deel uitmaken van een ‘verrassingsactie’: Sinterklaas komt vandaag ook in Rotterdam, en daar wilden de activisten demonstreren. De demonstranten verzetten zich bij de aanhouding, en van beide kanten zouden ‘flinke tikken zijn uitgedeeld’, meldt NOS.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Noodbevel ligt klaar

2015-12-06 00:00:00 AMSTERDAM - Sinterklaas loopt van het Rijksmuseum richting de helicopter waarmee hij vertrekt. De goedheiligman krijgt een rondleiding door het Rijksmuseum, voordat hij met de pakjesboot terug naar Spanje vaart. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENAsscher en Rutte over intocht Sint: doe normaal!

De afgelopen week heeft de groep Kick out Zwarte Piet in diverse steden mobilisatiebijeenkomsten gehouden om mensen mee te krijgen naar Maassluis. Daarbij kregen mensen onder meer uitleg over hoe ze moeten demonstreren, en wat ze moeten doen als ze worden aangehouden.

De gemeente Maassluis heeft naar eigen zeggen een noodbevel en noodverordeningen klaarliggen voor als het zaterdag escaleert. Een heel scala aan agenten is aanwezig bij de inkomst, en bezoekers moeten door specifieke poortjes naar ‘binnen’, zodat de autoriteiten de boel beter in de gaten kunnen houden.