nederland

Buma wil naar kiezer luisteren: CDA verdeeld over Oekraïne

12 november 2016Leestijd: 2 minuten

Het Oekraïneverdrag blijft het CDA bezighouden. De partij hoopte dat het niet ter sprake zou komen op het congres, maar de tweedeling in de partij bleef de kop opsteken.

Terwijl de leider van het Christen-Democratisch Appèl, Sybrand van Haersma Buma, hartstochtelijk spreekt over het luisteren naar de kiezer, verzet de Eerste Kamerfractie van de partij zich. Zij willen dat het CDA, als pro-Europese partij, zich inzet voor het ondertekenen van het verdrag.

Buma wil luisteren naar de kiezer

Buma houdt zijn poot stijf: hij wil niet dat de partij geen gehoor geeft aan de kiezer. Het CDA was voor het verdrag, maar moet zijn verlies nemen, gezien het feit de meerderheid van de keizers tegen ratificatie heeft gestemd. ‘Doe je dat niet, dan oogst je nog meer verlies van vertrouwen in de politiek en nog meer cynisme tegenover Den Haag en Brussel.’

Als de politiek ‘doordendert’ en niet naar het raadgevend referendum luistert, krijgen de critici gelijk. ‘Het bevestigt wat de mensen al dachten: dat die politici in een eigen wereld leven. Ze geven je de schijn van inspraak, maar uiteindelijk vertrouwen ze de keuze van hun eigen volk niet.’

.@SybrandBuma op het : Als er niet beter geluisterd wordt, dan krijg je Brexit, en dan krijg je Trump.

Maar vooral senatoren van CDA vinden dat de partij premier Rutte moet helpen met een juridisch bindend addendum toe te voegen aan het verdrag, en het alsnog te ratificeren. Het CDA zou niet moeten handelen ‘uit angst voor Thierry Baudet en Jan Roos’.

5-3-2015 - AMSTERDAM AMSTERDAM - Partijleiders (VLNR) Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Diederik Samsom (PvdA) voor aanvang van het RTL-verkiezingsdebat in de Rode Hoed. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen gaan de leiders van de grootste politieke partijen in de Tweede Kamer tijdens het televisiedebat met elkaar in discussie over landelijke onderwerpen. PVV-leider Geert Wilders doet niet mee, omdat hij griep heeft. Verkiezingsdebat van Rtl in de rode hoed met Mark Rutte Emiel Roemer , Alexander Pechtold , Diederick Samsom ,en Buma voor de De Provinciale Statenverkiezingen 2015 zijn Nederlandse verkiezingen waarbij de leden van de Provinciale Staten in de twaalf Nederlandse provincies voor de periode 2015/2019 worden gekozen. Deze verkiezingen vinden plaats op 18 maart 2015. RTL televisie debat voor de provinciale staten verkiezingen. Alexander Pechtold, Sybrand Buma, Emile roemer, Diederik Samsom. COPYRIGHT ROBIN UTRECHTVerzuurde verstandhouding Rutte en Buma: komt het nog goed?

Spanningen binnen het CDA

De gemoederen lopen hoog op binnen de partij, blijkt ook uit een e-mailwisseling in handen van De Telegraaf. Het CDA, dat graag heeft dat alle neuzen dezelfde kant op staan, wordt ongemakkelijk van de spanningen. Daarom werd toch gesproken over het verdrag tijdens het partijcongres.

‘Europa is de toekomst,’ volgens Sybrand, maar niet zonder kanttekeningen. De partij wil ook dat het draagvlak voor Europese samenwerking blijft bestaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.