Illegale huwelijken: voorzitter Al-Raza moskee op non-actief

13 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Al-Raza-moskee in Almere Foto: SBS6 still

De voorzitter van de Al-Raza-moskee in Almere is door het bestuur van de moskee op non-actief gesteld. Aanleiding is een uitzending van Undercover in Nederland, waaruit bleek dat de voorzitter wilde meewerken aan illegale huwelijken in Nederland.

Het Openbaar Ministerie (OM) opende een onderzoek naar de moskee, naar aanleiding van de uitzending van het SBS-programma afgelopen zondagavond. De secretaris van het moskeebestuur Mohamed Maksoedan laat nu in een reactie weten dat de voorzitter op non-actief is gezet. ‘Zo heeft hij rust en wij (het bestuur, red.) de regie. De voorzitter begrijpt dat.’

Afstand nemen van illegale huwelijken

Burgemeester Franc Weerwind (D66) van Almere vroeg naar aanleiding van de uitzending in een gesprek met het moskeebestuur om opheldering. Alle aanwezigen namen daar afstand van illegale huwelijken.

‘Als gelovigen geven wij iedere moslim het advies om zich te houden aan de wetten van Nederland,’ zegt Maksoedan. ‘Van mensen die deze wet niet respecteren, wordt de aanvraag afgewezen. Het is onze plicht om de gemeenschap hierop te wijzen.’

Een strafbaar feit

Undercover-journalist Alberto Stegeman wilde met de uitzending aantonen dat het ‘heel eenvoudig’ is om in Nederland een islamitisch huwelijk af te sluiten, zonder dat een stel voor de wet getrouwd is: een strafbaar feit in Nederland.

Een van zijn vrouwelijke collega’s deed daarom in de uitzending alsof zij wilde trouwen met een moslim, die al twee echtgenotes had. De twee spraken af in de Al-Raza-moskee te trouwen, omdat de voorzitter wel wilde meewerken aan het voltrekken van het huwelijk.

Volgens de Koran mag een islamitische man met vier vrouwen trouwen, maar in Nederland mogen religieuze huwelijken alleen worden gesloten als er al sprake is van een burgerlijk huwelijk.