Onderzoek naar illegale huwelijken in Al-Raza-moskee Almere

10 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Al-Raza-moskee in Almere Foto: SBS6 stil

Na een aflevering van Undercover in Nederland opent het Openbaar Ministerie (OM) een verkennend onderzoek naar de Al-Raza-moskee in Nederland. Uit het SBS-programma blijkt dat de moskee meewerkt aan het sluiten van illegale huwelijken.

Volgens journalist Alberto Stegeman is het ‘heel eenvoudig’ om een imam te vinden die wil helpen bij het voltrekken van een polygaam huwelijk in Nederland. Volgens de Koran mag een islamitische man met vier vrouwen trouwen, maar in Nederland mogen religieuze huwelijken alleen worden gesloten als er al sprake is van een burgerlijk huwelijk.

Polygame huwelijken in Nederland?

Zo’n burgerlijk huwelijk kan slechts worden aangegaan door twee personen, dus polygamie is illegaal in Nederland. Na de uitzending van het SBS6-programma willen politici dat er strenger wordt opgetreden tegen illegale huwelijken die in moskeeën worden voltrokken.

Het OM wil in eerste instantie een ‘oriënterend’ onderzoek doen naar de moskee. De imams of het moskeebestuur worden dus nog niet vervolgd: ‘We kijken eerst of er sprake is van strafbare feiten,’ zegt een woordvoerster tegen Omroep Flevoland.

Kamervragen en debat

De Kamerfracties van het CDA en de SP stellen Kamervragen naar aanleiding van het onderzoek en de aflevering van Undercover in Nederland. De PVV-gemeenteraadsfractie heeft een debat aangevraagd voor aanstaande donderdag.

Burgemeester Franc Weerwind (D66) geeft aan tegen de praktijken te zijn, maar wil eerst meer helderheid van het moskeebestuur. ‘Samen met Wethouder Froukje de Jonge heb ik het bestuur van Al-Raza uitgenodigd voor een gesprek op korte termijn,’ aldus Weerwind. ‘Het moet volkomen helder zijn dat een situatie als deze zeer onwenselijk is in Almere.’