Door gezinshereniging worden duizenden migranten verwacht

07 oktober 2016Leestijd: 1 minuut
Foto: ANP

Hoewel steeds minder migranten via de Turkije-route naar Nederland komen, verwacht de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat het aantal weer zal toenemen. Door gezinshereniging komen misschien nog 29.000 migranten aan de komende jaren.

Vooral Syrische migranten doen een beroep op gezinshereniging. Echtgenoten en kinderen tot 25 jaar van migranten in Nederland hebben recht op een verblijfsvergunning. Sinds begin 2015 zijn ongeveer 12.460 Syriërs door gezinshereniging naar Nederland gekomen, meldt de IND aan de Volkskrant.

Ook veel Eritreeërs zijn op die manier naar Nederland gemigreerd: meer dan 2.000 zijn in de afgelopen twee jaar aangekomen. Per Syriër komt ongeveer 1,2 familielid naar Nederland, terwijl voor elke vier Eritreeërs gemiddeld één familielid door gezinshereniging migreert. Dat zullen er naar verwachting nog veel meer worden: in totaal staan er 29.000 gezinsherenigingsverzoeken open bij de IND.

Inkomenseis

Het Europese Hof van Justitie besloot in april dat lidstaten zelf inkomenseisen mogen stellen. Zo mogen landen als voorwaarde stellen dat de persoon die al een verblijfsvergunning heeft financieel stabiel is, of goede kans heeft op een vaste baan. Ouders van minderjarige migranten hebben ook recht op verblijfsstatus in Nederland door gezinshereniging.

De gezinsleden van migranten moeten in het land van herkomst al zijn getrouwd of een gezin hebben gevormd. Er wordt nog wel eens gefraudeerd met de hereniging, wat in het geval van ouder-kind-relaties kan worden opgelost door DNA-testen.