Sylvana Simons: Derksen verdient lesje anti-discriminatie

25 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Sylvana Simons naast haar DENK-kompaan Selçuk Öztürk - brion:ANP

Voetbalanalist Johan Derksen is het mikpunt van kritiek, nu hij over DENK-politicus Sylvana Simons heeft gezegd dat zij ‘zo trots als een aapje door het land rent’ – woorden die hij naar eigen zeggen niet zo bedoelde. Maar Simons laat het er niet bij zitten.

In een open brief schrijft de tv-presentatrice – thans betrokken bij de beweging DENK – dinsdag dat Derksen een discriminatiecursus verdient, zodat hij wordt geconfronteerd met zijn eigen discriminerende gedrag.

Van preventie tot straf

‘Via via bereikte mij het nieuws dat je gisteravond weer uitgebreid je gecultiveerde racisme en seksisme hebt laten gelden aan tafel met je collega’s.’ Racisme vormt een hardnekkig probleem in onze maatschappij, aldus Simons. ‘In onze ketenaanpak discriminatie pleit ik, samen met mijn partij, dan ook voor een uitgebreide aanpak: van preventie, tot straf. Preventie is voor jou te laat. Maar misschien helpt één van de punten uit onze ketenaanpak bij jou nog wél. De Educatieve Maatregel Discriminatie lijkt voor jou ontworpen.’

Over het feit dat Derksens ‘broodheer’ RTL gisteren besloot om Zwarte Piet voortaan uit te bannen, en te kiezen voor een schoorsteenpiet (met roetvegen): ‘Een gedachte die zo moeilijk te verteren is voor je, dat je in een veel voorkomende reflex schoot: brein uit, onderbuik aan.’ Simons verwijt de voetbalanalist gebruik te maken van zijn ‘inmiddels voorspelbare beperkte vocabulaire’. ‘Je liet de natie weten dat deze hele affaire mij persoonlijk valt aan te rekenen. Als ik samen met mijn “enge clubje” van DENK niet zo had lopen zeiken, was het nooit zover gekomen.’

‘Hysterisch juffrouwtje’

Simons reageert op uitspraken die Derksen maandag deed in het programma Voetbal Inside. Daar ging het over de beslissing van RTL om Zwarte Piet te vervangen door de Schoorsteenpiet. Derksen – niet verlegen om een stevige mening – zei aan tafel ‘dat (het) hysterische juffrouwtje Simons dat nu zo trots als een aapje door het land rent’.

De reactie van Johan Derksen op de opschudding: ‘Ik had het niet in de gaten’

Toen presentator Wilfred Genee hem wilde corrigeren door te zeggen dat Derksen ‘zo trots als een pauw’ bedoelde, zei Derksen ‘ze lijkt helemaal niet op een pauw’. Derksen zelf liet dinsdag aan het AD weten dat hij Simons niet doelbewust heeft willen kwetsen: ‘Ik haalde op ongelukkige wijze verschillende spreekwoorden door elkaar’.