Johan Derksen: ‘Ik wilde Simons niet kwetsen met “aapje”‘

25 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Sylvana Simons en Johan Derksen Foto: ANP

Voetbalpresentator Johan Derksen wilde oud-presentatrice en politicus Sylvana Simons niet beledigen toen hij haar een ‘trots aapje’ noemde. Hij bedoelde ‘zo trots als een pauw’, maar haalde de uitdrukkingen door elkaar.

Zwarte Piet was maandag weer het gesprek van de dag. Omroep RTL besloot te stoppen met het personage in zijn oude vorm, en wil een ‘roetvegenpiet’. Ook aan de tafel van Voetbal Inside (voorheen Voetbal International, RTL 7) werd over het debat gesproken.

‘DENK is erger dan Wilders’

‘De politici die rollen over je heen. Het enige nadeel aan het besluit van RTL, vind ik, is dat het hysterische juffrouwtje Simons nu zo trots als een aapje door het land rent,’ zei Derksen. Simons, die zich dit jaar aansloot bij de beweging DENK, heeft zich jarenlang uitgesproken tegen Zwarte Piet. Ze vind het een ‘racistische traditie’.

‘Ik dacht dat we met Wilders het ergste gehad hadden wat mogelijk was in Nederland maar de politieke partij DENK is nog erger,’ vervolgde Derksen.

‘Zo trots als een pauw bedoel je,’ zei Wilfred Genee, de presentator die in augustus nog met Simons aan de tafel zat bij het praatprogramma van Jeroen Pauw. ‘Pas daar nou mee op.’ De presentatoren bespraken de uitdrukking kort: ‘Ze lijkt helemaal niet op een pauw,’ zei Derksen.

‘Ik had het niet in de gaten’

2679378-1 (1)Zwarte Piet of Piet met ‘roetvegen’? De samenleving bepaalt

Derksen, niet onomstreden door zijn uitspraken, zegt tegen het AD niet de intentie te hebben iemand te beledigen. ‘Ik haalde op ongelukkige wijze verschillende spreekwoorden door elkaar. Ik had dat zelf niet eens in de gaten. Het was zeker niet mijn bedoeling om te kwetsen.’

Maandag ontstond ophef rond het pietendebat na de aankondiging van RTL. ‘Een domme zet,’ vindt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. ‘Want Zwarte Piet hoort bij een kinderfeest. Het feest van Sinterklaas én Zwarte Piet. En op deze manier zorgen we ervoor dat het kinderfeest gaat verdwijnen en dat vindt de VVD een heel slechte zaak.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."