PvdA-lidmaatschap voor 2 euro blijkt toch niet te bestaan

24 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Lodewijk Asscher is een van de kanshebbers voor de lijsttrekkerschapsverkiezingen - Foto: ANP

Het tijdelijke lidmaatschap van de PvdA dat eerder voor 2 euro werd aangeboden, wordt toch geschrapt. Tot grote woede van kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch.

De PvdA kwam eerder met het bericht dat iedereen voor 2 euro lid kon worden om mee te stemmen voor de lijsttrekkerschapsverkiezingen. Het maakte deel uit van een campagne om de verkiezingen zo veel mogelijk in de spotlight te zetten.

Geen ‘flits-lidmaatschap’

PvdA-leden, onder wie Monasch, eisten namelijk eerder dat de verkiezingen open moesten zijn voor iedereen. Maar nu zegt de partij dat om te kunnen controleren of er geen dubbele stemmen worden uitgebracht, een ‘echt’ lidmaatschap toch nodig is.

Het lidmaatschap, dat eerder werd gepresenteerd als ‘flits-lidmaatschap’ speciaal voor de verkiezingen, blijkt alleen voor een heel jaar te kunnen, meldt De Telegraaf. Mensen die ervan gebruik willen maken moeten of in een keer 24 euro betalen, of een machtiging voor een heel jaar uitschrijven. In geval van een machtiging, kunnen leden er wel voor kiezen om het bedrag in maandelijkse termijnen betalen: 2 euro per maand dus. Het lidmaatschap kost dus geen 2 euro in zijn geheel.

‘Alle schijn van een verkooptruc’

Het enige nieuwe is dat nieuwe leden vrijwel direct hun stem mogen uitbrengen, maar er is geen sprake van een ‘goedkoper’ lidmaatschap. De partij hanteert naar eigen zeggen geen opzegtermijn: wat dus wel een mogelijkheid is, is om het lidmaatschap aan te schaffen en dat direct na de lijsttrekkersverkiezingen van 7 december weer op te zeggen.

De campagne heeft volgens Monasch alle schijn van een verkooptruc. ‘Ik ben hier hogelijk door verbaasd,’ aldus Monasch, die deze week naar eigen zeggen om opheldering gaat vragen. Volgens hem werpt deze manier van stemmen een drempel op, en gaat dat tegen wat leden eerder hadden bedongen in.

De aanmeldingstermijn voor kandidaat-lijsttrekkers sluit maandag. Tot dusver hebben naast Monasch ook de huidige lijsttrekker Diederik Samsom, Lodewijk Asscher, en de plaatselijke kandidaten Gerard Bosman (Ridderkerk) en Pelle Oosting zich kandidaat gesteld. 7 december moet bekend worden wie de nieuwe lijsttrekker is.