Oppositie wil Rutte niet helpen met Oekraïne, ook niet na smeekbede

28 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto:ANP

De leiders van het CDA, GroenLinks en SGP zeggen niet van plan te zijn hun standpunten over het associatieverdrag met Oekraïne te veranderen, ook niet na een smeekbede van premier Mark Rutte. De premier wil ten koste van alles voorkomen dat het verdrag niet wordt geratificeerd.

De uitslag van het raadgevende referendum over Oekraïne blijft een hoofdpijndossier voor het kabinet. De oppositie wil dat Rutte eerst naar Brussel gaat om te kijken op welke punten vooruitgang kan worden geboekt, de premier wil juist dat hij eerst een politieke meerderheid heeft in Nederland, voor hij naar zijn Europese collega’s trekt. In een ‘hartenkreet’ vroeg Rutte de oppositie vrijdag om het associatieverdrag alsnog te steunen.

Rutte speelt in op angst
‘Dit is groter dan Nederland. Ons landsbelang is er mee gediend dat er stabiliteit is. Er dreigt een beeld te ontstaan van verdeeldheid in Europa, ten opzichte van Rusland’ zei Rutte, die onder meer wees naar de Russische bombardementen op de Syrische stad Aleppo en de rol van Rusland in de Krim.

‘Juist onze eensgezindheid is het beste antwoord op het Russische buitenlandse beleid, dat leidt tot het destabiliseren van Europa’s grenzen.’

‘Niet-ratificeren enige optie’
De oppositiepartijen zijn niet echt onder de indruk van de smeekbede. CDA-leider Sybrand Buma zegt dat zijn partij ‘bij het standpunt blijft dat we het kabinetsbesluit afwachten en dan ons oordeel vellen’.

Jesse Klaver van GroenLinks zegt ‘onvoldoende redenen te zien om het advies van de kiezers naast zich neer te leggen’. SGP-leider Kees van der Staaij, in veel gevallen een steunpillaar gebleken van de regering, zegt zelfs dat niet-ratificeren van het associatieverdrag ‘de enige optie is’.

Alleen ChristenUnie houdt de deur op een kier. De partij van fractievoorzitter Gert Jan Segers zegt ‘altijd bereid te zijn’ om te praten over een oplossing. Ondanks de negatieve geluiden van zijn politieke collega’s belooft Rutte tot het allerlaatste moment door te gaan met zijn zoektocht. In Met het oog op morgen zegt hij: “Ik ben bereid overal naartoe te kruipen, omdat ik geloof dat het moet.”