Rutte verbindt uitkomst Oekraïneverdrag met Aleppo

28 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Het is premier Mark Rutte (VVD) nog altijd niet gelukt met een oplossing te komen die de ‘nee’-stem in het Oekraïne-referendum afgelopen april recht doet. In plaats van het associatieverdrag simpelweg niet te ratificeren, doet hij een emotionele oproep aan de oppositie om hem te helpen.

Rutte wil het liefst het verdrag gewoon ratificeren. Wel is hij van plan om in Brussel te onderhandelen over een extra document, waarin expliciet moet komen te staan dat het associatieverdrag geen opstap is richting een volledig EU-lidmaatschap. Zo moet alsnog recht worden gedaan aan de ‘Nee’-stem in het referendum.

Rutte smeekt om hulp
De fracties in de Eerste Kamer zien er weinig heil in om het kabinet te steunen. Ook na onderhandelingen achter de schermen met verschillende partijen gaf Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie toe ‘met lege handen te staan’. Met de deadline van 1 november in zicht, doet Rutte een allerlaatste oproep aan zijn politieke collega’s.

‘Dit is groter dan Nederland. Ons landsbelang is er mee gediend dat er stabiliteit is. Er dreigt een beeld te ontstaan van verdeeldheid in Europa, ten opzichte van Rusland’ zei Rutte, die onder meer wees naar de Russische bombardementen op de Syrische stad Aleppo en de rol van Rusland in de Krim. ‘Juist onze eensgezindheid is het beste antwoord op het Russische buitenlandse beleid, dat leidt tot het destabiliseren van Europa’s grenzen.’

Veel partijen zeggen ‘nee is nee’
Rutte die zei ‘niet optimistisch te zijn’ over een goede afloop, deed zelfs een ‘hartenkreet’ voor hulp. Het is zeer twijfelachtig of oppositiepartijen om zullen slaan. Rutte kijkt vooral naar D66, GroenLinks en SGP en CDA voor steun. Kees van der Staaij (SGP) lijkt in elk geval niet van plan mee te werken: hij noemt het intrekken van de goedkeuringswet ‘de enige optie’.

Het CDA zei eerder al dat de uitslag van het referendum gewoon moet worden gehonoreerd: dat zou betekenen dat het verdrag niet worden goedgekeurd door Nederland. Het is niet bekend wat er dan precies gebeurt met het associatieverdrag, Brussel heeft hier niet eerder mee te maken gehad.