#TK2017

Asscher wil als lijsttrekker ‘haat van populisten en islamisten’ bestrijden

17 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Eindelijk komt hij er openlijk voor uit: Lodewijk Asscher stelt zich verkiesbaar als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid (PvdA). De minister sprak in zijn aankondiging uitvoerig over het overbruggen van de verscheidene kloven in Nederland.

Asscher maakte zijn beslissing maandagavond bekend op het Calvijn College in Amsterdam-West. In een lange speech met de slogan ‘samen vooruit’ hamerde hij op een ‘Nederland van gelijke kansen’. ‘We zijn nog niet het Nederland waar iedereen trots op kan zijn,’ aldus Asscher.

Asscher zit zich af tegen polarisering in publieke debat
‘We dreigen tegen elkaar te worden opgezet,’ waarschuwde de huidige vicepremier. ‘Er zijn radicale islamisten die tegen moslims zeggen dat ze zich tegen Nederland moeten keren. Aan de andere kant zijn er de bangmakers, de populisten, die in iedereen maar die Ahmed heet, een gevaar zien. We zullen het met elkaar moeten doen.’

Na uithalen richting het ‘kille materialisme’ van de VVD en de ‘intolerante negativiteit’ van de PVV betoogde Asscher dat hij de ervaring heeft om de PvdA en Nederland te leiden. ‘Als raadslid, wethouder, locoburgemeester, minister en vicepremier heb ik bijna dagelijks ervaren en gezien dat verandering mogelijk is.’

PvdA-leden wilden strijd tussen Samsom en Asscher
Lange tijd zei de ‘kroonprins’ van de partij dat hij het partijleiderschap niet ambieerde of dat hij Diederik Samsom niet voor de voeten wilde lopen. Maar terwijl Samsom onder vuur kwam te liggen, veranderde hij langzaam aan van standpunt. Maandag zei hij zich te willen inzetten voor ‘iedereen die snakt naar een betere toekomst’. ‘Voor Anass, Mouad, Thijs en Jaap.’

Er kwam vanuit de partij de afgelopen tijd steeds meer steun voor Asscher. Vorige week schreef een groep van 15 lokale bestuurders nog een brief in De Volkskrant, waarin zij Asscher opriepen zich vooral in de strijd te mengen. ‘Uiteindelijk komt het voor ons hier op neer: wij vinden dat-ie het moet doen. Dat Lodewijk Asscher eerst de PvdA moet gaan leiden, en vervolgens ons land.’

Andere kandidaten kunnen zich tot 24 oktober melden. Volgens BNR zouden Esther van Dijken en Sander Terphuis een kandidatuur serieus overwegen. Ook de naam van Europarlementariër Paul Tang zingt rond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.