Lichaam van Vindicat-lid Wytze Pennink gevonden in Groningse gracht

10 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Honderden mensen hielpen mee met een zoekactie naar de vermiste Wytze Pennink, hier afgebeeld op een flyer in de Groningse binnenstad - Foto: ANP

De politie heeft maandagmiddag een groot gebied rond de Kijk in ’t Jatbrug in Groningen afgezet. Er is een levenloos lichaam aangetroffen in het water.

Het gaat om de vermiste student Wytze Pennink (18), die vrijdag verdween na een avond in de kroeg, meldt RTV-Noord.

Student was ‘niet ladderzat’

Het lichaam dat in het Lopende Diep werd aangetroffen, ligt aan de noordelijke kant van het water, tussen een woonboot en de kademuur. Het lichaam van Pennink werd toevallig ontdekt door een passant.

De politie heeft de afgelopen dagen onder meer met duikers de Spilsluizen uitgekamd op zoek naar Pennink. Ook werden camerabeelden van bedrijven opgevraagd. Het laatste spoor van hem eindigde bij het water. Een mogelijk scenario is dat Pennink daar is gestopt om te plassen, en vervolgens in het water is gevallen, al dan niet in aangeschoten toestand. Volgens politiewoordvoerder Ron Reinds zou hij in ieder geval ‘niet ladderzat’ zijn geweest.

Vindicat

Honderden mensen, onder meer leden van het Groningse corps Vindicat atque Polit, hielpen mee zoeken naar Pennink. De 18-jarige student was lid van de studentenvereniging. Vrijdagnacht organiseerde Vindicat, dat de afgelopen tijd onder meer door uit de hand gelopen ontgroeningspraktijken onder vuur kwam in de media, een zoekactie waar 200 deelnemers aan meededen.

Hoewel de studentenvereniging het de laatste weken pr-technisch zwaar te verduren heeft gehad, heeft de vermissing van Pennink niets te maken met het feit dat hij lid was, benadrukte de politie eerder. ‘Dit is een volwassen man die na een feestje bij de vereniging nog de stad in is gelopen. Daar kun je Vindicat niet verantwoordelijk voor houden,’ aldus de politiewoordvoerder.