Waarom jagen op aandachtzoekende horrorclowns niet veel zin heeft

15 oktober 2016Leestijd: 3 minuten
Horrorclowns dragen enge maskers om nietsvermoedende passanten de stuipen op het lijf te jagen - Foto: AFP

Berichten op sociale media door aandachtzoekende horrorclowns kunnen het beste genegeerd worden, zo lijkt het. De afgelopen week kondigden horrorclowns op verschillende plekken in het land aan op een bepaald tijdstip ergens te verschijnen, maar lieten het uiteindelijk afweten.

De aankondigingen trokken tientallen mensen, vooral geïnteresseerden maar ook bewoners die vermoedelijk de clowns een lesje wilden leren.

Het begon in Almere, waar de horrorclown die verschillende keren gesignaleerd werd in de Stripheldenbuurt en de Literatuurwijk een aankondiging deed op Instagram. Hij zou rond 16.30 op woensdag in de wijk Tussen de Vaarten in de stad verschijnen. Tientallen jongeren kwamen naar de wijk, en er werd politie ingeschakeld.

Opstootjes tussen politie en kinderen

Toen een agent kwam kijken, werd hij door kinderen met een steen bekogeld waarna er versterking bij moest worden gehaald. Het kwam tot opstootjes, waarbij een bushokje werd vernield. De clown zelf was nergens te bekennen. De politie zoekt al dagen naar de clown die zich de afgelopen dagen liet zien in de Stripheldenbuurt en de Literatuurwijk.

De clown zou kinderen de stuipen op het lijf hebben gejaagd door ze met een mes te bedreigen. Een jongen van 11 heeft aangifte gedaan tegen de clown.

Knokploeg

In het Gelderse Putten deed een ‘killerclown’ vrijdag een soortgelijke aankondiging. Een onbekend iemand, die zich voordeed als ‘Killerclown_Putten_Ermeloxx’ meldde – weer via Instagram – dat hij vrijdagavond rond 10 uur bij de Aldi aan de Bilderdijkstraat zou staan, meldt De Stentor.

Het bericht werd verspreid via de buurtpreventie-appgroep, en men stelde voor een knokploeg samen te stellen om de clown te confronteren. Bewoners kwamen met een groep van ongeveer 70 personen aan bij de Aldi. Ook de politie werd ingeschakeld.

Wat hij precies wilde gaan doen, werd niet duidelijk uit het bericht. Het profiel is inmiddels ook verwijderd van Instagram.

Ook in dit geval liet de clown zich niet zien, en vroeg de politie de wachtenden om het gebied te verlaten. Het incident in kwestie verliep verder rustig: het kwam niet tot opstootjes.

De politie liet naderhand weten dat de clown er waarschijnlijk wel is geweest maar zonder vermomming. Hij plaatste later een nieuw bericht waarin hij zei dat het om ‘een test’ ging. In datzelfde bericht zegt hij dat als hij ‘de 150 volgers’ haalt, hij zaterdagavond een optreden maakt, ditmaal op zaterdagavond rond half elf bij een skatebaan.

‘Dit was voor mij een test om te zien of jullie echt kwamen. Ik ben vanavond om 10 uur langs gereden en zag dat er heel veel mensen stonden.’ De clown zegt zaterdagavond ‘met versterking’ naar de skatebaan te komen. ‘Ik kon dit niet alleen dus ik heb versterking gehaald…’ aldus het inmiddels verwijderde bericht.

Liever geen mediaberichten

De politie liet eerder deze week weten het niet op prijs te stellen dat de media er zo uitgebreid over berichten, aangezien de clowns dan extra aandacht krijgen. ‘Puberaal en vooral heel sneu,’ noemt de politie de clownhype, die is komen overwaaien uit onder meer de Verenigde Staten en Australië.

De hype zou wel eens te maken kunnen hebben met de remake van IT, de wereldberoemde horrorfilm gebaseerd op het boek van Stephen King. De film, over een doodenge killerclown – voor velen een jeugdtrauma – kwam voor het eerst uit in 1990, en wordt volgend jaar in een nieuw jasje uitgebracht.