Jongeren in Almere nemen heft in eigen hand tegen horrorclown

12 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Een verklede clown tijdens een Halloween-parade in Amsterdam - Foto: ANP

In de wijk Tussen de Vaarten in Almere zijn woensdag opstootjes ontstaan tussen jongeren en de politie. Tientallen jongeren kwamen naar de wijk, nadat een ‘horrorclown’ via Instagram had aangekondigd dat hij naar de wijk zou komen.

Toen de politie kwam kijken, keerden de jongeren zich tegen de agenten, meldt Omroep Flevoland. De clown zelf kwam niet opdagen.

Bushokje vernield

Volgens zijn post op Instagram zou hij rond 16.30 in de wijk verschijnen. Naast veel kinderen en jongeren, was er ook veel politie aanwezig. In eerste instantie was er één motoragent, maar nadat kinderen een steen naar hem gooiden werd om versterking gevraagd. De groep werd uit elkaar gedreven, maar bij de relletjes werd wel een bushokje vernield. Een persoon is aangehouden.

De politie zoekt al dagen naar de clown die zich de afgelopen dagen liet zien in de Stripheldenbuurt en de Literatuurwijk. De clown zou kinderen de stuipen op het lijf hebben gejaagd door ze met een mes te bedreigen. Een jongen van 11 heeft aangifte gedaan tegen de clown.

Politie wil geen mediaberichten

De opkomende trend van horrorclowns – mensen die als clown verkleed rondlopen met als hoofddoel om mensen te laten schrikken – is de politie een doorn in het oog. Naast Almere, werd er ook in Oss zo’n clown gesignaleerd. En in het Twentse Borne zou een busje hebben rondgereden met meerdere clowns erin.

In Rotterdam is de eerste horrorclown woensdagavond aangehouden. De man droeg een clownsmasker, een met bloed besmeurd plastic slagersmes en groene handschoenen. De politie kwam naar eigen zeggen in actie na meerdere meldingen van de clown. De horrorclown zou geen kwade bedoelingen hebben gehad, maar de politie wil ‘duidelijk maken dat dit te ver gaat,’ aldus een woordvoerder. ‘Als iemand met een wapen loopt, gaan we ervan uit dat het echt is. Als de intentie is om anderen schrik aan te jagen dan gaat dat te ver.’

De politie liet eerder weten het niet op prijs te stellen dat de media er zo uitgebreid over berichten, aangezien de clowns dan extra aandacht krijgen. ‘Puberaal en vooral heel sneu,’ noemt de politie de clownhype, die is komen overwaaien uit onder meer de Verenigde Staten en Australië. De hype zou wel eens te maken kunnen hebben met de remake van IT, de wereldberoemde horrorfilm gebaseerd op het boek van Stephen King. De film, over een doodenge killerclown, kwam voor het eerst uit in 1990, en wordt volgend jaar in een nieuw jasje uitgebracht.