In Groot-Brittannië jaagt ‘Batman’ op horrorclowns

13 oktober 2016Leestijd: 3 minuten
Archiefbeeld van een model in Batman-kostuum - Foto: AFP

In het Britse Cumbria is een man verkleed als Batman gesignaleerd, die het opneemt tegen horrorclowns in de regio. Net als Nederland, worden ook de Britten geplaagd door clowns die erop uit zijn voorbijgangers de stuipen op het lijf te jagen.

De Britse politie waarschuwde bewoners al eerder dat ze zich niet als clown moeten verkleden, omdat men er door de hype bang van zouden worden en mogelijk kunnen terugslaan, schrijft The Telegraph.

Slimme marketingstunt

Op Facebook werd een afbeelding gedeeld van ‘Batman’ die achter een horrorclown aangaat. Het lijkt een slimme marketingstunt: volgens de lokale tak van de BBC zit het bedrijf Cumbria Superheroes – dat superheldenkostuums verkoopt – er namelijk achter. Volgens het bedrijf is Batman er niet op uit om de clown te verwonden, maar wil hij er slechts voor zorgen ‘dat kinderen zich veiliger voelen’. Het bedrijf ontving al bedankjes van kinderen die speciaal geadresseerd waren aan ‘Batman’.

Net als in Nederland, is de clownhype ook in Groot-Brittannië een uitdaging voor de politie. Politieagenten hebben er een dagtaak aan de clowns te pakken, en in enkele gevallen moeten agenten tientallen keren per dag uitrukken vanwege een horrorclown.

Oss verbant clownkostuums tijdens Halloween

Ondertussen zijn in Oss enge clownskostuums verbannen van de lokale Halloweenfestiviteiten. Heksen, skeletten en andere ‘enge’ figuren zijn nog wel welkom. Het Amerikaanse feest wordt dit jaar gevierd met een speciale Halloween-week van 24 tot en met 30 oktober in de Brabantse gemeente. ‘We hebben een familieprogramma met activiteiten als speurtochten en trick or treat. Dat wil je niet laten verstoren door zo’n negatieve ontwikkeling,’ aldus de stichting achter het feest. ‘Er zijn genoeg andere kostuums,’ vindt de woordvoerder.

In Delft wist een jongen van 14 woensdagavond een horrorclown te tackelen, nadat hij de jongen en zijn broertje probeerde te belagen. Ze waren de hond aan het uitlaten, toen ze werden lastiggevallen door een man met een clownsmasker en een rode pruik. De 14-jarige jongen gaf de clown vervolgens enkele rake klappen. De clown zelf is sindsdien spoorloos.

Eerste arrestatie van horrorclown

De laatste dagen doken op meerdere plaatsen in Nederland horrorclowns op, onder meer in Almere, Arnhem en Oss. In Almere ontstonden woensdagmiddag opstootjes, nadat een groep jongeren zich besloot te verzamelen op de plek waar een horrorclown zou verschijnen. Hij kondigde dat aan via Instagram, maar liet het vervolgens afweten. Toen politieagenten ter plaatse arriveerden, keerden de jongeren zich tegen hen. Bij de relletjes werd een bushokje vernield.

In Rotterdam heeft de politie tevens woensdagavond de eerste horrorclown aangehouden. De politie kwam naar eigen zeggen in actie na meerdere meldingen van de clown. De horrorclown zou geen kwade bedoelingen hebben gehad, maar de politie wil ‘duidelijk maken dat dit te ver gaat,’ aldus een woordvoerder. ‘Als iemand met een wapen loopt, gaan we ervan uit dat het echt is. Als de intentie is om anderen schrik aan te jagen dan gaat dat te ver.’

De clownhype, die is komen overwaaien uit onder meer de Verenigde Staten en Australië, zou wel eens te maken kunnen hebben met de remake van IT, de wereldberoemde horrorfilm gebaseerd op het boek van Stephen King. De film, voor velen een jeugdtrauma, kwam voor het eerst uit in 1990, en wordt volgend jaar in een nieuw jasje uitgebracht.