nederland

Zoveel Albanese migranten werden opgepakt in Nederlandse havens

24 september 2016

Dit jaar zijn er 320 Albanezen in Nederland opgepakt die plannen hadden om illegaal het Kanaal over te steken naar Groot-Brittannië. De Albanezen wilden als verstekeling met een vrachtwagen mee vanuit Europoort of Hoek van Holland.

Het gaat om cijfers tot en met eind juli, meldt NRC zaterdagochtend.

‘Inklimmers’

Naast Nederland, is ook Groot-Brittannië vanwege de taal een populaire bestemming voor Albanezen. Ook is er bij de Britten relatief veel zwart werk te vinden, met name in sectoren als de horeca.

Naast de ruim 300 Albanezen werden ook 110 Afghaanse en 60 Iraakse ‘inklimmers’ opgepakt in de havens.

In Nederland waren Albanezen na Syriërs dit jaar de grootste groep asielzoekers. Nederland probeert harder op te treden tegen de groep. Albanezen hebben namelijk geen recht op asiel, want Albanië staat aangemerkt als veilig land. Er heerst geen oorlog en er is geen sprake van politieke vervolging.

Bij vertrek uit Nederland kregen deze migranten voorheen 200 euro per volwassene en 40 euro per minderjarige mee. Daar komt nu een einde aan, zei staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff eerder deze week. ‘We moeten duidelijk maken dat het geen zin heeft hier asiel aan te vragen’ als een migrant uit een veilig land komt, vindt Dijkhoff. Eerder werd de vertrekpremie afgeschaft voor onder meer Oekraïense, Mongoolse en Kosovaarse migranten.

Ontmoedigen van komst Albanese migranten

Het is niet voor het eerst dat de autoriteiten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het aantal Albanese immigranten afneemt. In januari maakte de  Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) afspraken met de regering van Albanië, onder meer over gratis ‘overheidsvluchten’, maar de migranten lijken zich weinig aan te trekken van de initiatieven. Ze zeggen zelf een ‘statement’ te willen maken met hun asielaanvraag: ‘Het is bij ons geen oorlog zoals in Syrië, maar we hebben het wel heel slecht.’

Met nieuwe maatregelen hoopt Dijkhoff een einde te maken aan de stroom economische migranten die samen met asielzoekers naar Nederland komt. In het verleden was het vooral makkelijk om vertrek te stimuleren met een klein geldbedrag, maar de staatssecretaris wil nu strenger zijn voor migranten die onterecht asiel aanvragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.