Geen vertrekpremie meer voor Mongoliërs en Kosovaren

06 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Mongoliërs en Kosovaren krijgen geen vertrekpremie meer als zij Nederland na een asielaanvraag vrijwillig verlaten. De regeling wordt door deze groepen ‘gebruikt zoals deze niet is bedoeld’.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) heeft de regeling deze week opgeheven, meldt de Volkskrant. Andere landen hebben de vertrekpremie al eerder opgeheven, waardoor er meer Mongoliërs en Kosovaren naar Nederland komen.

Kosten

Kosovaren en Mongoliërs die zich in Nederland melden na een asielaanvraag in een ander Europees land, kunnen gebruikmaken van een terugkeerregeling als zij Nederland vrijwillig verlaten. Naast een vliegticket, krijgen zij maximaal 1.750 euro mee voor ‘herintegratieondersteuning’. Daarbovenop kan nog eens 1.500 euro komen om bijvoorbeeld een eigen bedrijf op te zetten.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zegt dat het een gering bedrag is in vergelijking met de kosten voor opvang van migranten en wat migranten zelf hebben uitgegeven om naar Europa te komen.

Vooral Mongoliërs maken gebruik van de regeling: dit jaar zijn dat er 277, 21 procent van het totaal. ‘Het betreft onder anderen Mongoliërs die door Europa treken voor werk en een betere toekomst. En die wellicht op zoek zijn naar waar zij het meeste geld konden meekrijgen,’ zegt directeur Martin Wyss van IOM Nederland tegen de krant.

De kans dat Mongoliërs asiel krijgen in Nederland is klein. Vorig jaar vroegen 305 Mongoliërs asiel aan en mochten er tien blijven.

Asielshoppen

Wyss zei eerder tegen EenVandaag dat ook Kosovaren doen aan ‘asielshoppen’: ze kiezen landen waar de omstandigheden het best zijn en de terugkeervergoeding het hoogst. Dit jaar vroegen 285 Kosovaren asiel aan ten opzichte van 58 vorig jaar.

Volgens Wyss maken de Kosovaren en Mongoliërs geen misbruik van de regeling, maar ‘gebruik’. ‘Zolang de Europese landen hun regelgeving en geboden ondersteuning bij terugkeer niet afstemmen, kijken immigranten waar de opties het beste zijn. Het is aan ons oneigenlijk gebruik onmogelijk te maken.’

Diverse Duitse deelstaten sloegen in februari al alarm over de sterk gestegen toestroom van Kosovaren. Zij kunnen makkelijker de grens bij Servië over, waardoor meer inwoners van het land naar Europa komen. Duitsland heeft de terugkeerregeling eerder opgeschort.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.