Albanezen laten zich niet afschrikken door strengere asielregels

24 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'EPA / ANP'

Het aantal asielzoekers uit Albanië is fors toegenomen: de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft de afgelopen maand 234 asielaanvragen binnen gekregen van Albanezen. Nederland heeft de regels voor asielzoekers uit het Balkanland aangescherpt, maar dat lijkt weinig effect te sorteren.

De Diens Terugkeer en Vertrek (DT&V) maakte in januari afspraken met Albanië over de uitzetting van illegale Albanezen. Zij kunnen groepsgewijs met ‘overheidsvluchten‘ teruggaan naar hun land. Het ministerie van Veiligheid en Justitie hoopte dat Albanezen door de regeling sneller op vrijwillige basis zouden vertrekken.

De cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, waarover De Telegraaf beschikt, bewijzen dat Albanese asielzoekers in de praktijk liever in Nederland blijven, ondanks dat hun asielaanvraag bijna altijd kansloos is. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel plaatste Albanië begin november op de lijst met veilige landen.

In januari werd al besloten dat dat Albanezen niet langer in aanmerking komen voor een terugkeerondersteuning voor vrijwillige vertrekkers. Die ondersteuning wordt in natura toegekend.

Stijging

Nadat het land op de lijst van veilige landen werd geplaatst, halveerde het maandelijkse aantal asielaanvragen. Die daling duurde niet lang; de afgelopen maand zijn de Albanese asielaanvragen weer toegenomen. De stijging komt zelfs in de buurt van het hoogtepunt in oktober, toen er 285 aanvragen door Albanese asielzoekers werden ingediend.

In heel 2015 was er een instroom van duizend Albanezen. Geen enkele asielaanvraag werd goedgekeurd. In de Tweede Kamer wordt de druk opgevoerd op Dijkhoff om Albanezen te ontmoedigen naar Nederland af te reizen.

Ook in Duitsland deden veel Albanese asielzoekers een aanvraag. Groepen Albanezen zeiden eerder ‘een statement’ te willen maken met de kansloze aanvragen. Ze vinden dat de omstandigheden in hun eigen land ook heel slecht zijn. ‘Het is bij ons geen oorlog zoals in Syrië, maar we hebben het wel heel slecht,’ zei een van de asielzoekers.