‘Verkeerspaaltjes’ Anne Frank Huis toch maatregel tegen terreur

18 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Rij voor het Anne Frank Huis Foto: ANP

Het zou in eerste instantie om ‘paaltjes tegen autoverkeer’ gaan, en dat er sprake was van een antiterreurmaatregel, werd ontkend. Maar het blijkt dat de kolossale ‘autopaaltjes’ voor het Anne Frank Huis toch een terroristische aanslag moeten tegengaan.

De grote betonnen palen voor het huis waren al snel gespreksstof in Amsterdam en op sociale media. Ze werden geplaatst voor het monument en museum om het pand te beschermen tegen autoverkeer, en de ‘zitblokken’ die voor het gebouw stonden, werden verwijderd om te zorgen dat het Anne Frank Huis geen hangplek werd.

epa02997410 Members of the Jewish student association 'Studentim' polish a set of 'Stolpersteine', or 'Stumbling Stones', as part of an initiative to commemorate the Night of Broken Glass in Berlin, Germany, 09 November 2011. The 'Stumbling Stones' are placed in front of houses where formerly Jewish residents used to live and feature an engraved metal surface which displays the names, dates and places of death of Jewish residents who were murdered by the Nazi regime. This initiative alludes to the anniversary of the Night of Broken Glass, or 'Kristallnacht', which took place on 09 November 1938. EPA/TILMAN VOGLERIn Rotterdam is een aantal ‘struikelstenen’, gedenktekens aan de Jodenvervolging in Nederland, verdwenen. De politie vraagt om meer informatie, het is onduidelijk wie de gedenkstenen heeft gestolen >>

Maartje Mostart, de woordvoerder van de organisatie, ontkende volgens het Parool dat de palen ter preventie van islamitische terreuracties werden neergezet. ‘Ze zouden de ingang veranderen,’ zei de woordvoerder allen. ‘Ze zijn daar nu uiteindelijk mee begonnen en wij zijn daar blij mee.’

Permanente terreurmaatregel

De gemeente Amsterdam gaf donderdag aan dat het wel om een antiterreurmaatregel gaat. De betonnen blokken die in maart werden neergezet, fungeerden ook als preventie van een aanslag. De palen zijn nu een permanente oplossing.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Amsterdam wordt gezien als mogelijk doelwit van een grootschalige terroristische aanslag. Zeker nadat de jihadist die in Nice een bloedbad aanrichtte, een vrachtwagen gebruikte, wordt rekening gehouden met alternatieve wapens.

Vanwege een verhoogde dreiging worden Joodse scholen, organisaties en monumenten extra goed beschermd. De Koninklijke Marechaussee is ingezet om onder meer Synagogen beter te bewaken tegen een mogelijke aanslag.