Gedenkstenen Jodenvervolging in Rotterdam gestolen

24 juli 2016Leestijd: 1 minuut
De gedenkstenen komen ook voor in Duitsland Foto: EPA

In Rotterdam is een aantal ‘struikelstenen’, gedenktekens aan de Jodenvervolging in Nederland, verdwenen. De politie vraagt om meer informatie, het is onduidelijk wie de gedenkstenen heeft gestolen.

Verspreid over de stad liggen ruim 200 stenen met de deportatie- en geboortedatum en namen van slachtoffers gegrafeerd in een laagje messing. Zeker drie stenen zijn gestolen, maar het precieze aantal is niet bekend.

De struikelstenen, of Stolpersteine, zijn geplaatst voor het huis van Joodse Rotterdammers die werden gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn ongeveer tien bij tien centimeter en worden sinds 2010 neergelegd in delen van Rotterdam door Gunter Demnig, een Duitse kunstenaar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Motief van dieven onduidelijk

Naast Joodse gedenkstenen zijn er ook stolpersteine voor homo’s, Roma, Sinti en andere groepen die werden gedeporteerd of onderdrukt door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn verdwenen van de Graaf Florisstraat en de Mathenesserlaan.

Het motief van de dieven is onduidelijk. De politie gaf niet aan of het om een antisemitische actie gaat.