Jan Roos ruilt GeenStijl in voor lijsttrekkerschap VNL

29 augustus 2016Leestijd: 1 minuut
Jan Roos legt per direct de roze microfoon neer - Foto: ANP

Verslaggever Jan Roos gaat weg bij GeenStijl. Via een video op de site kondigt hij zijn vertrek aan, en zegt hij lijsttrekker te worden van VNL.

‘Ja, het is waar. Ik word de nieuwe fractievoorzitter van VNL,’ zegt Roos in de video.

Eerder op de dag ontkende Roos geruchten dat hij zou opstappen. ‘Die bronnen weten meer dan ik,’ twitterde hij maandagochtend. Inmiddels heeft zowel hij als GeenStijl het bevestigd. VNL bevestigt zijn lijsttrekkerschap maandagmiddag via Twitter.

Oekraïne-referendum

Jan Roos werkte eerder bij BNR, en vervolgens vijf jaar voor omroep Powned. In 2015 begon hij bij GeenStijl.

Roos was bovendien campagneleider voor GeenPeil, dat het Oekraïne-referendum in Nederland initieerde. Uit naam van GeenPeil voerde Roos hevig campagne voor een ‘nee’ tegen het Nederlands associatieverdrag met Oekraïne. Op 6 april stemde 61 procent van de kiezers tegen het Oekraïne-verdrag, en slechts 38 procent voor. De opkomst werd nipt gehaald: 32 procent van de Nederlanders velde een oordeel over het Oekraïne-verdrag.

Roos is niet het eerste bekende lid van de partij. Eerder werd voormalig beoogd lijsttrekker Bram Moszkowicz de partij uitgezet, na kritiek van zijn partijgenoten Laurence Stassen, Johan Driessen en Joram van Klaveren.

In mei kondigde Moszkowicz aan als hoofd juridische zaken aan de slag te gaan bij de Nederlandse vestiging van het bedrijf Claim It, dat vorderingen van reizigers die de dupe zijn van langdurige vertragingen behandelt.