Alarmerend rapport AIVD over gevaar van Nederlandse jihadisten

21 april 2016Leestijd: 2 minuten
Moslims zwaaien met IS-vlaggen tijdens een demonstratie in Den Haag. Foto: ANP

Er lopen in Nederland radicale moslims rond die op zoek zijn naar wapens en worden aangespoord door terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en Al-Qa’ida om aanslagen in ons land te plegen.

Die verontrustende waarschuwing staat in het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

‘Het is niet altijd duidelijk met welk primair doel wapens worden gezocht,’ schrijft de AIVD. ‘Wapens in handen van jihadisten hoeven niet per se voor terroristische aanslagen te worden gebruikt, maar gezien voorbeelden in onder andere Canada, de Verenigde Staten en Frankrijk, is de kans hierop wel reëel.’ Er lopen verschillende onderzoeken naar acute dreigingen in en tegen Nederland.

Concurrentiestrijd
Nederlandse moslims worden sterk beïnvloed door de professionele propagandamachine van IS, die terrorisme gelijkstelt aan heroïsme en moslims naar Syrië en Irak lokt. Ook Al-Qa’ida probeert mensen te ronselen. De ‘concurrentie’ tussen de twee terreurgroepen vergroot de kans op een grootschalige aanslag in Europa of Amerika, constateert de AIVD.

Gerry van der List: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten

Al-Qa’ida lijkt invloed te hebben ingeleverd, wat ook een gevaar met zich meebrengt. ‘Voor Al-Qa’ida is het belangrijk om op afzienbare termijn een “spectaculaire” aanslag te plegen om het verloren gegane prestige te herwinnen,’ aldus de AIVD.

Voedingsbodem
Volgens de veiligheidsdienst zijn er in Nederland drie verschillende groepen jihadisten. Er zijn zo’n veertig teruggekeerde Syriëgrangers, die gevechtservaring hebben opgedaan en daarom een vergroot risico met zich meebrengen. De tweede groep bestaat uit jihadisten die willen uitreizen, maar bij wie dat niet lukt. De derde groep jihadisten wil alleen strijd in Nederland leveren. Dat kan zijn door aanslagen te plegen, maar ook door met criminele daden de jihadstrijd te financieren.

Veel jihadisten zijn hier geboren en opgegroeid, maar beschouwen desondanks het Westen als zondig en als vijand van de islam en zijn bereid om hier een gewelddadige jihad te voeren.

Afshin Ellian: Bestrijd het salafisme, de sekte die alle moslims voor zich wil winnen

Een andere verontrustende ontwikkeling in Nederland is de opkomst van het salafisme. ‘De onverdraagzame en polariserende boodschap’ die salafisten verspreiden, zijn een ‘voedingsbodem voor radicalisering naar het jihadisme’, aldus de veiligheidsdienst.