Nederland zet 30 Albanezen op vliegtuig naar huis

20 mei 2016Leestijd: 2 minuten
IMG_5885

De Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vrijdag met een speciaal gecharterde vlucht 30 Albanezen terug naar hun thuisland gevlogen. Deze Albanezen weigerden zelfstandig te vertrekken.

Vrijdagochtend om 11.00 uur steeg een voor deze gelegenheid gecharterde Boeing 737 op. Aan boord bevonden zich 30 Albanezen die weigerden vrijwillig uit Nederland te vertrekken, zeventig marechaussees die de groep begeleidden en enkele journalisten.

Voor een deel gaat het om Albanezen die tevergeefs een asielaanvraag hebben gedaan in Nederland. Anderen hadden geprobeerd illegaal via de Nederlandse zeehavens het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Aan boord van het vliegtuig is de 22-jarige Park. Hij probeerde, zoals de meesten op deze vlucht, via Hoek van Holland als verstekeling per schip Groot-Brittannië te bereiken.

‘Ik heb meer dan 20 uur in een koelwagen gezeten. In de haven in de buurt van Manchester werd ik alsnog gepakt. Ik was op zoek naar werk in Londen,’ zegt hij.

Ook zijn landgenoot Kevin (23) werd onderweg naar het Verenigd Koninkrijk gepakt. Hij klaagt over de manier waarop hij behandeld is. ‘Ik heb zes dagen in een cel gezeten. Er ontbrak van alles daar. Het eten was slecht en er was geen televisie. Ik mocht niemand bellen en internet was helemaal uit den boze.’

Primeur

‘Het is de eerste keer dat we Albanezen met een overheidsvlucht naar huis brengen,’ zegt directeur Rhodia Maas (54) van de Dienst Terugkeer en Vertrek. ‘Er worden vaker vreemdelingen uitgezet, maar meestal gebeurt dit via reguliere lijndiensten. Een speciale overheidsvlucht wordt zo’n 1 tot 2 keer per jaar uitgevoerd. We doen dit vaker met bijvoorbeeld Nigerianen. Het is de eerste keer dat we dit met Albanezen doen.’

Nu het aantal Syrische vluchtelingen dat Nederland bereikt drastisch is afgenomen, zijn de Albanezen de grootste groep onder de asielaanvragers.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) heeft meerdere keren aangegeven dat een asielaanvragen voor de meeste Albanezen kansloos is omdat Albanië op de lijst van veilige landen staat. Het asielsysteem is niet bedoeld voor mensen die uit economische motieven hun land ontvluchten.

Albanezen willen met kansloze asielaanvraag statement maken

500 uitgezet

Maas zegt zich te verbazen over het feit dat sommige Albanezen niet uit vrije wil terugkeren. ‘Wie zelfstandig vertrekt, krijgt nog 200 euro mee van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Deze mensen krijgen dat niet.’

Met de uitzetting van de 30 vreemdelingen komt het totale aantal Albanezen dat Nederland aantoonbaar heeft verlaten op 500.
In april deden 134 Albanezen een asielaanvraag in Nederland. De kans dat er in de toekomst meer van dit soort terugvluchten worden georganiseerd is aanzienlijk.