OM onderzoekt ‘enorme bagger’ die Sylvana Simons voor haar kiezen kreeg

26 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Sylvana Simons voelt zich naar eigen zeggen onveilig - Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie  begint een ‘oriënterend onderzoek’ naar negatieve uitlatingen over Sylvana Simons.  Daarbij gaat het OM bekijken of er sprake is van racisme, discriminatie en/of belediging.

Dat maakt het parket Amsterdam donderdag bekend.

Facebook

Sinds Simons zich bij de politieke beweging DENK aansloot, krijgt zij een stortvloed aan negatieve uitlatingen over zich heen, met name op sociale media. Op Facebook werd Simons onder meer uitgemaakt voor ‘jankneger’, ‘aap’, en ‘Sylvana Banana’. Op Facebook werd een fictief evenement aangemaakt onder de noemer ‘Uitzwaaidag voor Sylvana Simons’, waar duizenden mensen zich voor aanmeldden.

Het OM besloot onder meer door de media-aandacht voor de kwestie om de uitlatingen te gaan onderzoeken en bepalen of ze strafbaar zijn. Daarnaast gaat het OM met Simons zelf in gesprek om te vragen hoe ze de reacties ervaart.

Zij heeft geen aangifte gedaan, maar heeft wel publiekelijk toegegeven dat ze zich onveilig voelt naar aanleiding van de ‘enorme hoeveelheid bagger’ die ze over zich heen heeft gekregen. Voor de vervolging van belediging is de aangifte van de betrokkene noodzakelijk, maar mogelijke discriminatie en racisme kan het OM ook zonder aangifte van de persoon in kwestie onderzoeken. Simons heeft nog niets gezegd over eventuele plannen om aangifte te doen.

Lees ook Gertjan van Schoonhoven: ‘Doe ’s normaal,  witte man.  Nederland is ook van Sylvana’Gertjan van Schoonhoven

Offline

De oprichter van het evenement ‘Uitzwaaidag voor Sylvana Simons’ Donny Bonsink haalt zijn Facebook-pagina uit de lucht. ‘Ik wilde een statement maken en dat is gelukt, dus ik haal de pagina nu maar offline,’ zegt hij tegen de Volkskrant.

Naar eigen zeggen gaat Bonsink aangifte van discriminatie en racisme doen naar aanleiding van sommige reacties op zijn pagina. Sommige uitlatingen gaan volgens hem veel te ver. Hij heeft screenshots van de desbetreffende uitspraken gemaakt en stuurt die binnenkort naar de politie, zegt hij.

Het OM heeft nog niet gespecificeerd welke uitlatingen zij precies gaat onderzoeken, maar voorbeelden van de uitspraken die Bonsink gaat  doorsturen zijn ‘We schoppen deze dobberneger terug naar haar eigen land,’ ‘We moeten de holocaust weer terugbrengen’, en iemand die zegt zijn witte Ku Klux-Klan-gewaad voor Simons te gaan wassen.