Asscher: relschoppers Ede zijn Nederlanders, geen Marokkanen

10 mei 2016Leestijd: 2 minuten
In het winkelcentrum Lindehorst was een theehuis dat veel bezocht werd door Marokkaanse jongeren - Foto: ANP

Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Integratie, heeft zich namens het kabinet uitgelaten over de recente rellen in Ede. De relschoppers moeten als Nederlanders worden behandeld en door Nederland worden aangepakt, niet door Marokko.

Dat zegt Asscher dinsdag tegen De Telegraaf. ‘Laat niet het beeld ontstaan dat we de regels zelf niet handhaven of dat dit alleen Marokkanen zijn. Het zijn Nederlanders.’

De afgelopen weken ontstonden flinke rellen in de wijk Veldhuizen, waarbij zo’n vijftig Marokkaanse Nederlanders auto’s in brand zetten en hulpverleners bekogelden. De jongeren zouden twaalf jaar en ouder zijn. Aanleiding voor de rellen is de sluiting van een theehuis in een verouderd winkelcentrum waar de jongeren graag heen gingen. Volgens Asscher verpest ‘dit tuig’ het ‘voor Nederlands Marokkaanse jongeren die zo vaak worden afgewezen bij een sollicitatie en dit niet verdiend hebben’.

Controversiële maatregelen
Burgemeester Cees van der Knaap (CDA) besloot na de aanhoudende rellen een samenscholingsverbod in te stellen, kondigde de komst van meer politie naar de wijk aan en riep de hulp in van de Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim. Die zou aan de burgemeester zijn excuses hebben aangeboden voor het gedrag van de jongeren.

Nieuwe autobranden Ede vergroten problemen met reljeugdbrandende auto

De uitnodiging aan de Marokkaanse consul kwam Van der Knaap op veel kritiek te staan. Kamerleden spraken over het weggeven van gezag aan een buitenlandse diplomaat. Excuses van Marokko noemt Asscher bovendien ‘sympathiek maar onnodig, want dit is de verantwoordelijkheid van die jongeren zelf, van hun ouders. Ze moeten streng worden aangepakt op basis van de Nederlandse wet.’

Probleemwijk
De actiegroep Identitair Verzet vindt dat de reljeugd momenteel niet afdoende wordt bestreden en gaat vanaf vrijdagavond met burgerwachten patrouilleren. ‘Ede ligt onder vuur van islamitische straatterroristen,’ schrijft de nationalistische organisatie op Facebook.

Veldhuizen staat al langer bekend als een probleemwijk. Vooral in 2008 waren er veel problemen met groepen Marokkaanse jongeren, die bewoners intimideerden en zich bezighielden met criminele activiteiten. De laatste tijd leek het rustiger in de wijk, maar rond de jaarwisseling groeide de onrust weer.