Kosten asielopvang: 800 miljoen in 2015

13 april 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De grote stroom migranten naar Nederland heeft gezorgd voor snel oplopende uitgaven bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In 2015 werd 800 miljoen euro gespendeerd aan het opvangen van alle asielzoekers.

Dat staat in jaarcijfers van het COA die zijn ingezien door De Telegraaf. In 2014 werd ruim 300 miljoen euro minder uitgegeven.

De reden is overduidelijk: na afgelopen zomer nam het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam, snel toe. Uiteindelijk werden in 2015 59.000 asielzoekers door het COA geregistreerd en opgevangen.

Dure noodopvang
Die grote stijging met het jaar ervoor had het COA niet zien aankomen, schrijft de organisatie in het jaarverslag. Daardoor moest in allerijl worden gezocht naar noodplekken om asielzoekers tijdelijk te herbergen.

Gemeenten die crisisnoodopvang aanboden, kregen honderd euro per persoon per nacht van het COA. De kosten van opvang in een normaal azc worden door het COA geschat op zo’n 60 euro per persoon per nacht. In december sliepen elke nacht gemiddeld zo’n 1.700 asielzoekers in crisisopvangcentra.

Syp Wynia: Onbatig saldo door asielzoekers zal in de miljarden lopen

Ook verdubbelde het personeelsbestand van het COA het afgelopen jaar en werden investeringen gedaan in nieuwe opvangkampen, zoals kamp Heumensoord bij Nijmegen. In totaal werden 48 nieuwe opvanglocaties in 2015 geopend of heropend.

Blijvend probleem
Het COA schrijft in het jaarverslag dat een nieuw tekort aan opvangplekken dreigt, omdat veel plekken die de afgelopen maanden als noodopvang dienden binnenkort zullen sluiten. Zo worden bijvoorbeeld asielzoekers ondergebracht in vakantieparken, maar die gaan in de zomer weer open voor toeristen.

Ook zorgt de slechte doorstroming van asielzoekers met een verblijfsvergunning voor problemen. Zogenaamde ‘statushouders’ hebben recht op een huurwoning, maar gemeenten lopen ver achter met het aanbieden van deze huizen. Daardoor wachten momenteel 16.000 migranten in een azc op een woning.