nederland

Welke problemen spelen er bij asielopvang Heumensoord?

10 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Het Nijmeegse tentenkamp Heumensoord voldoet niet aan de veiligheidseisen van de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens. Ook op het gebied van de gezondheidszorg moet er een flinke verbeterslag worden doorgevoerd. Eerder waren er al klachten van homofiele asielzoekers over bedreigingen.

Asielzoekers hadden al langer klachten over de grootschalige opvanglocatie, waar bijna drieduizend migranten worden ondergebracht. De Nationale Ombudsman bracht in januari samen met het College voor de Rechten van de Mens een bezoek aan het tentenkamp. De ombudsman constateerde dat in de toekomst moet voorkomen dat er zoveel asielzoekers op een plek worden opgevangen.

Heumensoord biedt momenteel plaats aan 2.960 bewoners, onder wie 682 kinderen. Zij slapen in tentenkampen en klagen onder meer over een gebrek aan privacy, rust, leefgeld en de uitzichtloosheid op een asielprocedure.

Bedreigingen

Ook zeggen asielzoekers gediscrimineerd te worden door medebewoners. Vooral homo’s vinden de opvanglocatie onveilig omdat ze worden bedreigd. Homobelangenorganisatie COC Nijmegen bracht maandag naar buiten dat er een mes bij het matras van een homofiele asielzoeker is gestoken.

Bij een andere asielzoeker werden dreigbrieven onder het bed aangetroffen waarop ‘kill gay’ en ‘camp no good, kill you gay’ stond. Eerder zei het COC al dat er uitwerpselen op de bedden van homoseksuelen werden gegooid. De belangenorganisatie heeft grote zorgen dat er dodelijke slachtoffers zullen vallen.

Gescheiden opvang

Het COC heeft de problemen aangekaart bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De belangenorganisatie pleit voor de inrichting van zogeheten safehouses voor homoseksuele asielzoekers. Maar een aparte opvang wordt door het COA en de gemeente Nijmegen niet als de oplossing gezien.

Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel liet eerder doorschemeren geen voorstander te zijn van een gescheiden opvang. Hij zei eind november dat hij dat ‘stigmatiserend‘ vond. Toen waren er ook klachten van homoseksuele asielzoekers, maar de situatie is er ruim twee maanden maanden later niet veel beter op geworden.

Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat asielzoekers een klacht moeten kunnen indienen als ze het gevoel hebben dat de mensenrechten worden geschonden. De slachtoffers zelf hebben echter niet het gevoel dat het COA luistert naar de klachten. De ombudsman wil daarom maatregelen nemen om de informatievoorziening en klachtbehandeling te verbeteren.

Het COA zegt er alles aan te doen om bedreigingen van ‘kwetsbare doelgroepen’ in de opvanglocatie te voorkomen. Dergelijke misstanden zijn ‘onacceptabel’, zegt de instelling in een reactie op de rapportage over Heumensoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.