Geen celstraf, wel tbs voor moordenaar Els Borst

13 april 2016Leestijd: 2 minuten
Borst en Van U

Bart van U., verantwoordelijk voor de dood van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs, is niet toerekeningsvatbaar en hoeft daarom niet de cel in. Dat oordeelde de rechtbank van Rotterdam woensdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van acht jaar geëist voor tweemaal doodslag, de advocaat van Van U. pleitte voor enkel tbs. Van U. kon weliswaar adequaat feiten vaststellen, hij leefde in een andere, parallelle wereld, zei de rechter woensdag. Volgens justitie is hij psychisch ernstig ziek, en moet hij ‘jarenlang’ tbs met dwangverpleging krijgen.

Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is, kan hij verder niet worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de twee moorden. Bart van U. toonde weinig reactie bij het horen van de uitspraak.

Euthanasiebeleid
Van U. bekende in februari dat hij Borst in februari 2014 neerstak in de garage van haar eigen huis. Hij noemde het ‘een goddelijke opdracht.’

Voor de rechtbank in Rotterdam zei Van U. – afkomstig uit een orthodox-christelijk milieu – twee weken geleden dat hij Borst vermoordde omdat ze verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland. Els Borst was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid.

Reconstructie: de gek in de aangebouwde garage van Els Borst

‘Het moest’
Bij haar huis in Bilthoven kreeg Van U. de ingeving om Borst neer te steken met een mes dat hij altijd op zak had. ‘Ik deed het omdat het moest.’ Hij zei bij Borst te zijn gebleven ‘totdat de laatste zucht eruit kwam’. ‘God heeft me daar gehouden,’ zei de man die aan ernstige waanbeelden lijdt.

Van U. bekende ook de dood van zijn eigen zus Loïs, volgens Van U. uit zelfverdediging. Hij was ten tijde van die moord eigenlijk al voor drie jaar cel veroordeeld wegens verboden wapenbezit, maar hoefde zijn celstraf nooit uit te zitten. Hij meldde zich zelfs meerdere keren bij de gevangenis, maar werd telkens teruggestuurd.