Van U. over dood Els Borst: ‘Spelletjes van de duivel’

29 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Bij de start van de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak heeft Bart van U. zich verder uitgelaten over de moord op oud-minister Els Borst. Van U. deed het in een ingeving die hij kreeg van God, zei hij in een warrig betoog.

Bart van U. bekende vorige maand dat hij Borst in februari 2014 neerstak in de garage van haar eigen huis. Voor de rechtbank in Rotterdam zei hij dat hij Borst wilde doden omdat ze verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland.

Ingeving
Toen Van U. – afkomstig uit een orthodox christelijk milieu –  op 8 februari 2014 bij het huis van Borst aankwam, vroeg hij haar om het adres van oud-premier Wim Kok. Ze gaf dat niet. ‘Ik was boos en teleurgesteld en dacht: nu gaat het duiveltje een spelletje spelen.’

In een flits kreeg hij de ingeving om Borst neer te steken met een mes dat hij altijd op zak had. ‘Ik deed het omdat het moest.’ Van U. zegt bij Borst te zijn gebleven ‘totdat de laatste zucht eruit kwam’. ‘God heeft me daar gehouden,’ zei de man die aan waanbeelden lijdt.

Reconstructie: de gek in de aangebouwde garage van Els Borst

Hoop fouten
Na het doden van Borst stapte Van U. op de fiets met een gevoel van ‘opluchting’. Toch zegt hij ook tegenstrijdige gevoelens te hebben. Hij heeft het idee aan zijn opdracht te hebben voldaan, maar toen hij wegfietste voelde hij dat het niet goed was. ‘Ik heb wel het juiste gedaan, maar het was verkeerd.’

Van U. wordt ook verdacht van het doden van zijn eigen zus Loïs, volgens Van U. uit zelfverdediging. Hij was toen eigenlijk al voor drie jaar cel veroordeeld wegens verboden wapenbezit, maar hoefde zijn celstraf nooit uit te zitten. Hij meldde zich zelfs meerdere keren bij de gevangenis, maar werd telkens teruggestuurd.

De politie verzuimde ook DNA af te nemen bij Van U., ondanks dat het Hof hem een ernstige bedreiging voor de samenleving noemde. Pas begin 2015 kwam Van U. in beeld als mogelijke moordenaar van Borst.