Asielzoekers roofden noodopvang Alphen leeg

22 april 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Er zijn allerlei spullen verdwenen uit de gevangenis in Alphen aan den Rijn, die een half jaar lang dienst deed als noodopvang. Asielzoekers hebben onder meer een groot aantal televisies meegenomen.

Dat blijkt uit interne documenten van de Dienst Justitiële Inrichtingen, die in handen zijn van De Telegraaf. Sinds oktober vorig jaar werden 1140 asielzoekers in de bajes opgevangen, binnenkort wordt het gebouw weer in gebruik genomen als gevangenis.

Doorverkocht
Tijdens de periode dat de asielzoekers er verbleven, veranderde de locatie in een gigantische troep en verdwenen er allerlei kostbare spullen, staat in een officieel rapport van de gevangenis, waarvan ook gevangenisdirecteur Willem Boersma wist. Alleen al na het vertrek van de asielzoekers ‘bleken er zestien tv’s te ontbreken’. De asielzoekers zouden de schermen hebben doorverkocht.

De Dienst Justitiële Inrichtingen ontkende de berichten in eerste instantie, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie gaf vrijdagmiddag wel toe dat er spullen zijn gestolen door asielzoekers. ‘Het ging om snelle opvang. Niet alle deuren waren op tijd voorzien van sloten en niet alle televisies waren met beveiliging op beugels gemonteerd. Dat is daarna wel gedaan,’ legde een woordvoerder uit tegen Omroep West.

Syp Wynia: Onbatig saldo door asielzoekers zal in de miljarden lopen

Chaos
Er zijn meer berichten over misstanden in de gevangenis in Alphen. In zes maanden tijd moest de politie 51 keer in actie komen na incidenten tussen asielzoekers, waaronder vechtpartijen en aanrandingen.

Bewoners die homo of lesbisch waren, werden bedreigd en gepest in de noodopvang. Er was handel in drugs, alcohol en sigaretten, en volgens De Telegraaf werd ook melding gemaakt van ronselaars. In januari dit jaar pleegde een asielzoeker er zelfs zelfmoord, drie anderen deden daar ook een poging toe.

De burgemeester van Alphen aan den Rijn Liesbeth Spies zei vorige week nog met een goed gevoel terug te blikken op de noodopvang.‘Veel inwoners van Alphen hebben zich van hun beste kant getoond en ingezet als vrijwilliger,’ aldus Spies. ‘We zijn hen daar heel dankbaar voor.’

Lees ook: Zeventig procent van asielzoekers mag blijven