Onrust en hakenkruisen: incidenten rond asielzoekerscentra

07 oktober 2015Leestijd: 10 minuten
'ANP'

Op veel plekken in Nederland leidt de komst van asielzoekers tot protesten. Een inventarisatie van de incidenten van
de afgelopen tijd.

Drenthe

Zuidlaren: In de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 september bekladden onbekenden een muur van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren met hakenkruisen en kreten als White Power, meldt het Dagblad van het Noorden. Het gaat vermoedelijk om een protest tegen de komst van asielzoekers.

De gemeente Tynaarlo, waaronder Zuidlaren valt, wees in september weliswaar tijdelijke opvang van asielzoekers in de Prins Bernhardhoeve af – de gemeente zou de veiligheid van de opgevangen mensen niet kunnen garanderen – maar is wel in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over een regulier azc.

In de regionale media is in dat verband ook de parkeerplaats van het voormalige beurscomplex als mogelijke locatie genoemd. Maar volgens de gemeente moet de locatie nog worden bepaald en is er zelfs geen officieel verzoek van het COA om een azc in Tynaarlo te openen.

Flevoland

Almere: In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 september worden in Almere twee vrouwen aangerand door vier mannen, die zijn aangehouden. Volgens de lokale website Almere Nieuws zou het gaan om bewoners van het azc Almere, dat zou althans de politie hebben gezegd tegen de vader van een van de vrouwen. Maar de politie bevestigt dit niet.

De vier werden eind september vrijgelaten, maar blijven verdachten. Zaterdag 3 oktober was PVV-leider Geert Wilders in Almere om te flyeren tegen een uitbreiding van het azc in Almere. De PVV is de grootste partij in Almere.

Friesland

Boelenslaan: Een voormalige basisschool in het Friese dorp Boelens­laan is donderdag 24 september beklad met hakenkruisen. De leegstaande school is het mikpunt van vandalisme omdat hij in beeld is als locatie voor crisisopvang van asielzoekers.

Drachten: In het azc in Drachten breekt woensdag 30 september een grote vechtpartij uit. Tientallen jonge azc-bewoners gaan met elkaar op de vuist. Drie asielzoekers zijn aangehouden, zij zouden de aanstichters zijn. Drie dagen later wordt bekend dat het COA extra beveiligers en COA-medewerkers inzet om overlast te voorkomen. Ook in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 oktober is het onrustig op en rond het azc.

Heerenveen: Burgemeester van Heerenveen Tjeerd van der Zwan (PvdA) vindt de crisisopvang van asielzoekers een chaos, zegt hij 28 september in het Friesch Dagblad. Hij is bang dat het COA de grote asielzoekersstroom niet aankan. Volgens hem zijn namenlijsten niet compleet, niet alle asielzoekers geregistreerd en is het onduidelijk waar ze vanuit Heerenveen naartoe moeten.

Kollum: Bezoekers van het Oktoberfest in het Friese Kollum mogen in het weekeinde van 3 en 4 oktober niet binnen een straal van 100 meter van de crisisopvang van asielzoekers in het dorp komen. Burgemeester Bearn Bilker (CDA) kondigde vrijdag 2 oktober een ‘puur preventief’ gebiedsverbod af.

Gelderland

Apeldoorn: Omnisportvereniging WSV in Apeldoorn laat dinsdag 29 september weten geen asielzoekers meer toe te laten op het sportcomplex. Reden hiervoor is dat de immigranten, die worden opgevangen in tenten naast het sportterrein, volgens WSV ‘ongecontroleerd het sportcomplex overnemen’.

Nijmegen: Drinkwaterbedrijf Vitens uit vrijdag 2 oktober zijn zorgen over het tentenkamp voor maximaal drieduizend asielzoekers, dat in natuur­gebied Heumensoord bij Nijmegen is gebouwd. Het is een belangrijk waterwingebied en Vitens vreest voor ernstige vervuiling door olie, diesel en benzine. Diezelfde vrijdag verlaten negentien asielzoekers de noodopvang omdat ze niet tevreden zijn over de voorzieningen; er is onvoldoende privacy. Een dag later keren alle negentien toch terug.

Tiel: Aan een viaduct boven de A15 bij Tiel hangt zondag 4 oktober een spandoek met ‘vluchtelingen niet welkom en ‘grenzen dicht’. Tussenin hangt een Nederlandse vlag met ‘Tiel’ op de witte baan. Maandagochtend 5 oktober worden de spandoeken door onbekenden verwijderd.

Voorst: In Voorst is in de nacht van zaterdag 3 oktober op zondag 4 oktober een mogelijke opvanglocatie van asielzoekers beklad. Met rode verf is op het pand geschreven: ‘Eigen volk eerst’ en ‘Rot op’. Het voormalige bankgebouw is door de gemeente Voorst kort daarvoor aangewezen als een mogelijke (nood)opvanglocatie voor ongeveer vijftig mensen.

Wezep: In Wezep is in de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 september de muur van een kerk beklad met een anti-asielzoekersleus. Direct naast de ingang van het gebouw staat ‘Nee AZC’ met daaronder een davidster.

Wijchen: Burgemeester Hans Verheijen (CDA) vindt dat het COA onduidelijk en wankelmoedig reageert. Dat zegt hij donderdag 1 oktober tijdens het Gelderlander Nieuwscafé. De gemeente Wijchen wilde een azc bouwen met plaats voor 350 migranten. Dat vond het COA aanvankelijk te klein. Later ontstond er onduidelijkheid over het standpunt van het COA.

Groningen

Oude Pekela: Een zestienjarige asielzoeker bijt vrijdag 2 oktober een medewerker van een supermarkt in Oude Pekela. De jongen liep zonder af te rekenen de winkel uit met snoep en deodorant, waarop de caissière hem aansprak. Eerst bespuugde hij haar, waarna hij een andere medewerker een kopstoot gaf. Een derde medewerker beet hij in de hand.

Limburg

Brunssum: Het Zuyderland Medisch Centrum in Brunssum is op zaterdag 3 oktober beklad met hakenkruisen en racistische leuzen. Op ramen en de muur staan leuzen als ‘Eigen volk eerst’ en ‘Geen azc’. Het ziekenhuis komt binnenkort leeg te staan en de gemeente heeft het pand aangeboden aan het COA als opvang voor asielzoekers.

Weert: Een chaos. Zo omschrijft burgemeester van Weert Jos Heijmans (D66) de situatie die hij woensdag 16 september aantrof in het nieuwe asielzoekerscentrum in de voormalige KMS-kazerne. De asielzoekers zijn volgens hem zichtbaar met grote haast naar de opvang gebracht, terwijl de begeleiding en hulpverlening nog goed op gang moesten komen.

Noord-Brabant

Aalburg: De gemeente Aalburg krijgt maandag 21 september een anonieme brief waarin wordt gedreigd met het ‘platbranden van het gemeentehuis’ als Aalburg asielzoekers plaatst. Omroep Brabant krijgt de brief ook. De gemeente had aangeboden de noodopvang van vijftig asielzoekers te regelen, maar het COA sloeg dat aanbod voorlopig af.

Den Bosch: Als het in Den Bosch al tot een referendum over een azc komt, gaat dit meer dan vijf maanden duren en de gemeente naar schatting zo’n 450.000 euro kosten. Dit meldt de gemeente maandag 5 oktober. Het voorbereiden, organiseren en houden ervan is gebonden aan (tijds)regels die in de referendumverordening van de gemeente zijn vastgelegd.

Oudenbosch: Tien rijke buurtbewoners uit Oudenbosch willen een stuk grond kopen om te voorkomen dat er 750 asielzoekers naast hen komen wonen, wordt 26 september bekend. Het gaat om het voormalige VES-voetbalterrein. De buurtbewoners dienen een plan in om het hele terrein te kopen voor zo’n 570.000 euro. Een woordvoerder laat weten voor een humane oplossing voor de asielzoekers te zijn. ‘Maar 750 mensen op een veld stoppen met een groot hek erom geeft geheid problemen.’

Oss: Bij het voormalige kantoor van de Belastingdienst is zaterdag 3 oktober een korte demonstratie, meldt het Brabants Dagblad. Het gebouw is bestemd voor tijdelijke opvang van asielzoekers. De politie drijft de demonstranten uit elkaar en arresteert één man. ‘Volgens omstanders zou het gaan om de harde kern van de supportersgroep van FC Oss,’ aldus het Brabants Dagblad.

Overloon: In asielzoekerscentrum Maashegge aan de Stevensbeekseweg in Overloon breekt in de nacht van woensdag 30 september op donderdag 1 oktober een massale vechtpartij uit. Daarbij zijn tientallen asielzoekers uit verschillende woongebouwen betrokken, bevestigt de politie. De onrust breekt rond 01.00 uur ’s nachts uit. Agenten rukken uit en weten de gemoederen na een uur tot bedaren te brengen.

Sint-Michielgestel: Directeur van verblijfsaccommodatie Zonnewende Maarten van Beugen zegt woensdagmorgen 30 september verrast te zijn door de mededeling dat zijn accommodatie mogelijk zou kunnen dienen voor noodopvang van asielzoekers. Van Beugen wijst erop dat de accommodatie de komende maanden al vol zit met schoolklassen die er een midweek verblijven. Volgens de gemeente wordt daar rekening mee gehouden.

Steenbergen: Van een officieel verzoek voor de permanente opvang van asielzoekers in Steenbergen is weliswaar geen sprake, maar in de stad is nu al protest. ‘Internet ontploft,’ zegt VVD-raadslid Bart Suijkerbuijk. Inmiddels zijn er twee Facebookpagina’s in de lucht. ‘Steenbergen in verzet!’ en ‘Geen azc in Stb’.

Tilburg: De bewonerswerkgroep Fatima is ‘woedend en vol onbegrip’ over het feit dat B en W van Tilburg vasthouden aan de geplande noodopvang van asielzoekers in het voormalige verzorgingshuis St. Jozefzorg. Veel wijkbewoners zitten niet te wachten op een azc.

Waalwijk: Een groepje jonge asielzoekers (14-18 jaar) zorgt hier maandag 28 september voor consternatie door te dreigen van een fietsbrug bij de N261 te springen omdat zij de vele verplaatsingen naar tijdelijke opvanglocaties beu zijn, meldt het Brabants Dagblad. Volgens de politie weigerden de asielzoekers alleen om in de bus te stappen die hen naar een andere locatie zou brengen.

Noord-Holland

Enkhuizen: Onbekenden hebben donderdagavond 1 oktober het huis van raadslid Stella Quasten (Lijst Quasten) bekogeld met eieren. Volgens Quasten was haar huis doelwit wegens haar standpunt over de opvang van asielzoekers in Enkhuizen.

Purmerend: De Tweede Kamerfractie van de PVV komt dinsdag 6 oktober naar Purmerend om actie te voeren tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Partijleider Geert Wilders, Kamerlid Sietse Fritsma en Statenlid Dannij van der Sluijs komen de inwoners ‘een hart onder de riem steken’. Eerder werd een raadsvergadering afgeblazen nadat burgers in het gemeentehuis massaal hun ongenoegen kwamen uiten.

Vijfhuizen: In het expocentrum in Vijfhuizen worden 400 asielzoekers opgevangen. In eerste instantie ging het om noodopvang, later werd bekend dat de hal voor drie maanden tot een half jaar de thuisbasis voor asielzoekers wordt. Bewoners hangen vrijdag 25 september spandoeken op met ‘Go home, Holland not your country’.

Zaandam: De gemeente Zaandam vangt 500 asielzoekers op in een tentenkamp. Er wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd op maandag 28 september, waar honderden inwoners op afkomen. Ze stellen vragen aan burgemeester Geke Faber (PvdA) over de veiligheid van de buurt en de slechte communicatie van de gemeente.

Uit veiligheidsoverwegingen parkeert de burgemeester haar auto zo dicht mogelijk bij de uitgang en neemt daarbij twee invalidenparkeerplaatsen in beslag. Dat levert haar kritiek op Facebook op.

Overijssel

Almelo: Bij een grote vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Almelo worden zondagavond 27 september vijf arrestaties verricht. De vechtpartij onder bewoners van het azc aan de Vriezenveenseweg breekt rond 20.00 uur om nog onbekende reden uit. De politie komt met minstens tien auto’s naar het centrum om de gemoederen te bedaren. De arrestanten zijn jonge mannen van zestien en zeventien jaar.

Deventer: Een huis aan de Sanato­riumdwarsstraat in Deventer dat zou zijn toegewezen aan een Syrisch gezin, is zaterdag 26 september beklad met de tekst ‘Eigen volk eerst‘. Dat het vrijkomende huis aan een Syrisch gezin wordt toegewezen, is veel bewoners van de Deventer arbeidersbuurt in het verkeerde keelgat geschoten. Wijkbewoners stellen dat het huis een gewild object is bij woningzoekenden die op de wachtlijst staan van corporatie Rentree.

Enschede: De gemeenteraad van Enschede gaat maandagavond 21 september in meerderheid akkoord met de vestiging van een opvangcentrum voor 600 asielzoekers in de gemeente. De vergadering wordt bijgewoond door circa 150 omwonenden, die in meerderheid tegen een asielzoekerscentrum zijn.

Utrecht

Amersfoort: In Amersfoort wordt woensdag 30 september in allerijl een noodopvang voor 100 asielzoekers gereedgemaakt op ‘uitdrukkelijk verzoek’ van het COA. Het gaat om asielzoekers die ‘van elders in het land worden overgeplaatst’. De gemeente Amersfoort wil niet vertellen waarom de groep wordt overgeplaatst en volgens het AD is de pers niet welkom om verslag te doen.

Kockengen: De noodopvang van asielzoekers in Kockengen is gestopt, meldt het AD op 29 september. De druk op het personeel en vrijwilligers was te groot om de opvang opnieuw te verlengen. Na zes dagen is de rek eruit, luidt de conclusie van burgemeester Marc Witteman (PvdA).

Overberg: Op het terrein van het azc in Overberg is in de nacht van donderdag 24 september op vrijdag 25 september een massale vechtpartij. Twee mensen raken daarbij gewond. De politie meldt dat er door twee groepen werd gevochten. Aan het begin van de nacht krijgt de politie de situatie onder controle, maar twee uur later loopt het opnieuw uit de hand.

Het is niet goed dat er 200 asielzoekers van dertien tot achttien jaar bij elkaar zitten in het azc in Overberg, vindt Geesje Werkman van Kerk in Actie. Werkman is van mening dat jongeren op kleinschalige locaties moeten worden opgevangen. Het COA weerspreekt dat de grootte van de locatie een rol speelt in incidenten. Het azc in Overberg zet extra beveiliging in naar aanleiding van de vechtpartij.

Soest: Donderdag 1 oktober wordt bekend dat er definitief geen azc komt in Soest. Er is onvoldoende draagvlak bij de politiek en onder de bevolking, stelt het gemeentebestuur vast.

Woerden: De voorkant van station Woerden is in de nacht van zaterdag 26 september op zondag 27 september beklad met leuzen tegen vluchtelingen. Het gaat om teksten als ‘Vluchtelingen nee!’ en ‘Oprotten naar eigen land’. De gemeente Woerden is bereid tijdelijk 500 asielzoekers op te vangen in een sporthal. Vooralsnog heeft het COA geen gebruikgemaakt van het aanbod.

Zeeland

Terneuzen: De gemeente Terneuzen heeft het COA gevraagd of het contract voor de huur van een caravancamping bij Axel wel waterdicht is. Het COA wil 250 asielzoekers onderbrengen op deze camping aan de Eerste Verkorting 10. Maar de woonboerderij op het terrein zal volgens planning 27 oktober worden geveild wegens betalingsachterstanden bij de bank.

‘Als de afspraken niet waterdicht zijn, zien wij ons genoodzaakt de procedures te stoppen,’ aldus burgemeester Jan Lonink (PvdA).
Tholen: Op een informatiebord bij het gemeentehuis van Tholen is deze week een hakenkruis getekend. Op de muur stond bovendien de tekst ‘Refugees fuck you’. De gemeente Tholen droeg woensdag 23 september sport- en gemeenschapscentrum Meulvliet aan als mogelijke 72-uurs-opvanglocatie voor asielzoekers.

Zuid-Holland

Alphen aan den Rijn: Omwonenden van het leegstaande verzorgingshuis Rijnzate in het Alphense stadshart zijn verrast en geschokt door het voornemen van de gemeente er maximaal 250 asielzoekers op te vangen. Volgens een buurtbewoonster mochten er nog maar 118 ouderen wonen in verband met brandgevaar. Nu komen er 250 asielzoekers.

Brielle: In sportcomplex Dukdalf in Brielle worden van donderdag 1 oktober tot en met zaterdag 3 oktober 200 asielzoekers opgevangen. De reacties op de sociale media zijn fel. De gemeente legt op vrijdag 2 oktober een verklaring af op Facebook, Twitter en de eigen website. ‘Naast vele positieve reacties lezen we ook negatieve reacties. Behandel elkaar met respect.’

Dordrecht: Het feit dat Burgemeester en Wethouders van Dordrecht de eventuele opvanglocatie voor asielzoekers geheimhouden, wekt grote irritatie bij gemeenteraadsleden. Dinsdagavond 29 september gaat de raad uiteindelijk wel akkoord. De locatie is inmiddels bekend: het pand van arbeidsbemiddelingsorganisatie Drechtwerk.

Gorinchem: Bewoners van de Gorinchemse Lingewijk voelen zich in de steek gelaten door de gemeente. Nog voordat het COA met een formeel verzoek kwam, maakte het college van B en W bekend 300 asielzoekers te willen opvangen in het voormalige Wellantcollege aan de IJsbaan. Dinsdag 29 september komen inwoners massaal naar het gemeentehuis met vragen en zorgen.