Premium Lock Labvlees versus sojaknutselaars. Van wie komt de doorbraak?

22 december 2022Leestijd: 5 minuten
Vleesvervangers. Foto: ANP

Kweekvlees is al tien jaar een belofte. De commerciële doorbraak lijkt nabij, maar mogelijk winnen plantaardige alternatieven de strijd.

Twee opmerkelijke onderzoekjes verschenen aan het eind van afgelopen jaar. Volgens een steekproef onder duizend respondenten van een producent van maaltijdboxen was de helft van de Nederlanders bereid een vegetarisch kerstdiner te eten. Het andere, van onderzoeksbureau Gfk, bracht aan het licht dat van de Nederlanders die zichzelf vegetariër noemen 40 procent toch geregeld vlees eet. Je kunt allerlei vermoedens en conclusies aan deze uitkomsten verbinden, maar wat in elk geval als een paal boven water staat, is dat er op dit gebied nogal wat licht zit tussen goede bedoelingen en daadwerkelijk handelen, tussen beeldvorming en werkelijkheid.

Dit is een artikel uit Vooruitblik 2023. Bestel deze speciale uitgave in onze webshop

Dat blijkt ook uit de cijfers die jaarlijks worden gepubliceerd over de vleesconsumptie in Nederland. Want ofschoon vegetarisme en veganisme veelbesproken onderwerpen zijn in huiskamers en de media, verandert er aan de werkelijke consumptie eigenlijk al jaren niet zo veel. In 2015 consumeerden Nederlanders jaarlijks gemiddeld 76,6 kilo vlees, in 2021 was dat 76,1 kilo. Het gaat daarbij voor de duidelijkheid om zogeheten karkasgewicht, wat mensen daadwerkelijk eten komt neer op ongeveer de helft. In de tussenliggende jaren is er weleens een periode van daling geweest, maar eigenlijk is de vleesconsumptie zeer stabiel.

Plantaardige vervangers zorgen nog niet voor daling vleesconsumptie

De markt voor vleesvervangers kende in diezelfde jaren juist een spectaculaire groei, maar daaraan kwam in 2021 een abrupt einde. Marktexperts wijten dat voornamelijk aan de inflatie, waardoor consumenten zuiniger boodschappen doen. Dat zou ten koste gaan van plantaardige vleesvervangers, die in vergelijking met gewoon vlees vaak een stuk duurder zijn. Plantaardig ‘Rul Gehackt’ van de Vegetarische Slager kost circa 14,50 per kilo, hetzelfde gewicht aan gemengd gehakt van varken en rund koop je voor rond de 8 euro. Veel consumenten vinden dat prijsverschil te groot. Het is plantaardige vleesvervangers dus nog niet gelukt om de vleesconsumptie significant te doen dalen. Daarom kijken velen reikhalzend uit naar de komst van kweekvlees. Dat is al jaren een belofte, maar enkele recente ontwikkelingen doen vermoeden dat een doorbraak mogelijk aanstaande is.

Illustratie: Peter ter Mors

De wereldpers keek gespannen mee toen het Nederlandse bedrijfje Mosa Meat in december 2013 tijdens een presentatie in Londen de eerste hamburger maakte van in een laboratorium gekweekte vleescellen. Er was nog maar zo weinig van dit vlees geproduceerd, dat slechts een enkele aanwezige mocht proeven. De kostprijs van die ene labburger: 250.000 euro. Maar dit was dan ook nog maar een proof of concept, een tastbaar bewijs dat theorie praktijk kon worden. Mosa Meat werkt bijna tien jaar later nog steeds hard om zijn product op de markt te brengen. Er zijn investeerders bijgekomen, er worden vorderingen gemaakt, maar het is nog altijd niet duidelijk wanneer u een Mosa Meat-burger in de supermarkt zult aantreffen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw