Premium Lock Oefening baart kunst, ook in de zorg

21 februari 2022Leestijd: 5 minuten
Illustratie: Carolyn Ridsdale

Concentratie van behandelingen, zoals kinderhartchirurgie, leidt tot discussie. Logisch, maar emoties mogen het debat niet vertroebelen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Wie vroeger een bril nodig had, begon met een bezoekje aan de oogarts. De oogarts was de enige die uitgebreid oogonderzoek deed, zoals een oogmeting. De arts stelde de benodigde sterkte vast en gaf de conclusies door aan de opticien, die vervolgens zorgde dat de juiste bril werd gemaakt.

Hoe anders gaat dat tegenwoordig. In elke winkelstraat zitten opticiens, die de oogartsen veel werk uit handen nemen, zoals de oogmetingen. De optometristen (sinds 2000 een wettelijk erkend beroep) die er werken, kunnen zelfs de gezondheid van de ogen controleren. Een patiënt meldt zich alleen nog bij de oogarts in het ziekenhuis bij complexere oogaandoeningen.

Liever een groter aantal operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen

Het is een van de vele voorbeelden van veranderingen die de ziekenhuiszorg de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Een deel van de zorg blijkt veel goedkoper en efficiënter buiten de muren van het ziekenhuis te kunnen worden geleverd en dat gebeurt dan ook op steeds grotere schaal. Nog zo’n verandering: niet elk ziekenhuis voert meer zomaar alle operaties uit. Bepaalde behandelingen worden geconcentreerd op een beperkt aantal plekken. Dat bespaart kosten – niet overal hoeft bijvoorbeeld de benodigde dure apparatuur te worden aangeschaft – en kan helpen om personele problemen het hoofd te bieden: het structurele tekort aan zorgpersoneel maakt het onmogelijk om voor alle specialismen overal de dienstroosters te vullen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw