Premium Lock Zelf aan de slag met ChatGPT: een gids voor beginners

28 augustus 2023Leestijd: 11 minuten
Illustratie: Jelrik Atema

Iedereen heeft het over ChatGPT, het uiterst populaire softwareprogramma behept met kunstmatige intelligentie. Maar wat kan het, hoe werkt het en wat doet het programma eigenlijk minder goed? EW zet het allemaal voor u op een rij.

ChatGPT is een website en redelijk drempelloos. Iedereen die kan typen, is in staat om een vraag te stellen aan ChatGPT. Het systeem geeft antwoord op elke vraag en kan daarnaast teksten schrijven. En dat is nog maar het begin. Wetenschappers gebruiken de tekstrobot bijvoorbeeld om hun Nederlandse tekst in goed Engels om te zetten. Of om lange lappen tekst kort en bondig samen te vatten, de belangrijkste punten uit een artikel te halen of passages uit een tekst te redigeren. Anderen gebruiken hem als ideeëngenerator. En bedrijven kunnen hun callcenters, waar medewerkers vragen van klanten beantwoorden, vervangen door een tekstrobot. Niet alleen antwoordt die vaak sneller en beter, het scheelt ook in de loonkosten.

ChatGPT antwoordt in het Nederlands als de bezoeker dat wenst. Maar volgens deskundigen zijn de antwoorden in het Engels preciezer en scherper. Doordat de bron van ChatGPT het hele internet is, dat Engels als voertaal heeft, is dat ook logisch. ChatGPT kan ook verschillende stijlen hanteren. Zo is het mogelijk een stukje tekst in het tekstvak te plakken met de vraag om er een gedicht of een lied van te maken. En dan gebeurt dat, in de stijl van een dichter of muzikant die er verder niets mee te maken heeft.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een heel intelligente chatbot. Het systeem maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) om antwoorden op vragen te geven. Daarin lijkt het een beetje op Google. Maar terwijl Google internet afstruint en vervolgens aangeeft welke websites een antwoord op de vraag of het verzoek zouden kunnen hebben, neemt ChatGPT de gebruiker meer werk uit handen.

 

De chatbot formuleert kant-en-klare antwoorden op basis van tekst. ChatGPT is een tekstmodel: de makers hebben het systeem veel teksten laten lezen, waardoor het in staat is om context te bieden en verbanden te leggen. Deze kennis gebruikt het tekstmodel om snel tekst te analyseren en te begrijpen waar de gebruiker het over heeft, om daarna een antwoord te formuleren.

 

Hoe de algoritmes werken en hoe ze zo snel leren, dat is onduidelijk. Het blijft een beetje een zwarte doos. Maar als veel mensen het systeem gebruiken, leert het in hoog tempo en wordt het beter en sneller.

Beginnen met ChatGPT is dus niet ingewikkeld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw