Hoe Palestijnse kleuters worden opgeleid tot terroristen

24 februari 2023Leestijd: 5 minuten
Palestijnse kleuters met speelgoedwapens. Foto: screenshot MEMRI

In de Palestijnse gebieden is islamistische indoctrinatie van kinderen, zelfs van kleuters, geen uitzondering. Ze lopen rond met speelgoedgeweren en leren extremistische ideeën over Joden en andere niet-moslims. Dat is levensgevaarlijk, schrijft Bart Collard op EW Podium.

Bart Collard (1988) heeft een master Opsporingscriminologie (NL) en een master Contraterrorisme (Israël) afgerond. Momenteel schrijft hij een boek over desinformatie. Tevens werkt hij aan een proefschrift over islamitisch terrorisme aan de Universiteit Leiden.

EW Podium  publiceert opinies van (veelal beginnende) schrijvers, die vanuit eigen onderzoek, expertise of werkervaring bijdragen aan het debat. De opinies hoeven niet overeen te komen met die van de redactie.

Als de kinderen zo’n tien tot vijftien jaar ouder waren geweest, had het een scène uit de Israëlische hitserie Fauda kunnen zijn. Jonge bewapende Palestijnen, die strijden tegen Israëlische troepen. De strijder die wordt gedood, wordt vereerd als martelaar en in een Palestijnse vlag gewikkeld. De vrouwen knielen bij hem neer en zijn martelaarsdood wordt verheerlijkt. Het gaat echter om beelden van een kleuterschool op de Westelijke Jordaanoever, in de Palestijnse gebieden.

Propagandafilm: kleuters die trainen met aanvalswapens

Op de beelden die een kleuterschool op 14 februari op TikTok deelde, toont kleuters die met aanvalswapens trainen. Ze dragen camouflagekleding, gezichtsbedekking en kleding met Palestijnse kleuren. Sommige wapens zijn – of lijken – echt, andere wapens zijn speelgoedwapens. Eén van de kinderen draagt een kleurrijke speelgoed-AK-47. De kleuters – het zijn er tientallen – richten wapens en halen de trekkers over. Sommigen in de groep zwaaien met Palestijnse vlaggen. Het gaat alleen om jongetjes; er is geen meisje te zien bij de gevechtstraining.

Dan ensceneert een groep kleuters, gehuld in militaire kleding en een armband met een Israëlische vlag, een inval in een pand. Er sneuvelt zogenaamd een Israëliër en ten minste één Palestijn. Dan verschijnen de meisjes. Een vrouwelijke kleuter aait het hoofd van de Palestijnse ‘martelaar’ en rouwt ogenschijnlijk om zijn dood. Ze kust zijn hoofd. Meerdere kleutermeisjes pretenderen te wenen. Kleuterjongens wikkelen hem in een Palestijnse vlag en dragen hem weg. Tientallen kleuters volgen de stoet door het schoolgebouw. Het laatste beeld is dat van de gestorven kleuter, gewikkeld in de vlag, met een glimlach op het gezicht.

Jong geleerd, oud gedaan in Bethlehem

Het doet me denken aan toen ik eind november 2022 Bethlehem, ook gelegen op de Westelijke Jordaanoever, bezocht. Met een groep toeristen en een gids stond ik voor de Geboortekerk, gebouwd op de plek waar Jezus geboren zou zijn. Een ogenschijnlijk islamitische moeder – de hoofddoek leek haar religie kenbaar te maken – en haar ongeveer vierjarige zoontje naderden onze groep. Het kindje had een speelgoed-AK-47 in zijn handen. Op zo’n vijf meter afstand richtte hij zijn wapen, mikte op ons en bewoog het snel op en neer. ‘Ta-ta-ta-ta! Ta-ta-ta-ta! Ta-ta-ta-ta!’ De moeder reageerde er niet op. Sommigen in onze groep lachten erom.

Ben ik bevooroordeeld omdat ik dit ongemakkelijk vind? Wellicht hebben kleuters in Nederland ook speelgoedpistooltjes, maar richten zij die ook op groepen buitenlanders en halen ze luidkeels de trekker over? Maakt de locatie van een conflictgebied hier niet ook uit? Ik fluisterde onze reisleider mijn zorgen toe. Die reageerde: ‘Jong geleerd, oud gedaan.’

Speelgoedgeweren voor kinderen

Met enkele reisgenoten maakten we een wandeling, weg uit het toeristische centrum van Bethlehem. Ik wilde zien hoe het leven daarbuiten is. Na enkele minuten lopen werd de sfeer op straat grimmiger. Mensen negeerden ons bewust of keken ons ernstig bestuderend aan. We liepen over een markt. Bakken met vlees stonden ongekoeld op de grond, de zwerfkatten aten ervan. Ik keek een collega aan en we besl0ten dat het tijd was om terug te keren. Het oogde hier niet veilig voor ons.

Op zo’n vijf minuten lopen van het centrum werden op straat hoezen voor kogelwerende vesten met camouflageprint verkocht, voorzien van twee zakken voor AK-47-patroonhouders. Ik wees mijn reisgenoten erop. ‘Wie koopt dit, om welke reden en waarom kan dit publiekelijk verkocht worden?’, vroeg ik hen retorisch. Overal zagen we speelgoed-AK-47’s voor kinderen hangen.

Terug op het plein bij de kerk, werd ik benaderd door een jongetje van een jaar of acht. Hij wilde me een ketting en een armband met een beeltenis van Jezus verkopen, maar ik ben niet religieus. Zo vriendelijk mogelijk bedankte ik hem. Toen hij besefte dat ik echt niet van hem ging kopen, hief hij zijn vinger en schold hij me de huid vol in het Arabisch –  althans, ik kan het niet anders interpreteren. Met geheven vinger schreeuwde het kleine mannetje herhaaldelijk ‘Allahu Akbar’ in mijn gezicht. Twee vriendjes staakten hun verkoopwerkzaamheden en sloten zich bij hem aan. Ik wuifde ze weg en woest taaiden ze af.

Jihadi-kindershow: leren martelaar te worden

Natuurlijk mag je op basis van drie voorvallen niet generaliseren, maar ze sloten aan bij het beeld dat volgt uit bestudering van allerlei indoctrinatiemateriaal. Al Aqsa TV zond jarenlang het kinderprogramma Tomorrow’s Pioneers uit. Een jihadi-Mickey Mouse, -Maya de Bij en -Bugs Bunny voeren Allahs wetten uit of worden ernaar gestraft. Kinderen wordt geleerd dat Joden niet te vertrouwen zijn en gedood moeten worden. De kinderen moeten, in naam van Allah, martelaren worden in de strijd tegen Israël, zo wordt hen geleerd. En als iemand steelt, moeten diens handen afgehakt worden.

Als kinderen met zulke vermeende waarheden en normen worden opgevoed, wat moeten we dan van ze verwachten? Dat zij vreedzame en seculiere burgers worden?

Indoctrinatie leidt kleuters op tot terroristen

Een probleem is dat in deze Palestijnse gebieden nationalisme en islamisme soms met elkaar verweven zijn. Zijn mensen tegen Israël omdat ze een eigen staat willen vormen in de Palestijnse gebieden? Of willen ze dat Israël van de kaart wordt geveegd, omdat dat grondgebied ooit onderdeel uitmaakte van het islamitische territorium en daarom moet worden teruggewonnen? Is de haat tegen de Joden een nationalistisch of een islamistisch geluid? Wellicht beide.

Het is belangrijk een alternatief te bieden voor dergelijke filmpjes. Maar de islamisten zullen de seculieren altijd een paar stappen voor blijven. Daarom blijft zulke islamistische indoctrinatie in de Palestijnse gebieden een serieus probleem. Kunnen getroffen kinderen zich ooit volledig ervan losmaken? De meesten niet.

Zulke indoctrinatie verpest niet alleen kinderlevens, maar leidt sommige kleuters ook op tot terroristen. Ondanks dat ze waarschijnlijk slachtoffers zijn van hun eigen opvoeding, houden we ze vanaf enige leeftijd verantwoordelijk voor hun daden.